Mengvoerprijs stijgt met euro’s in plaats van dubbeltjes

30-03-2022 | |
Vleesvarkensbrok noteert in maart € 35,10 per 100 kilo; een stijging van € 2,85 ten opzichte van februari. Een jaar geleden kostte de brok nog € 26,95. - Foto: Herbert Wiggerman
Vleesvarkensbrok noteert in maart € 35,10 per 100 kilo; een stijging van € 2,85 ten opzichte van februari. Een jaar geleden kostte de brok nog € 26,95. - Foto: Herbert Wiggerman

De prijzen van mengvoer zijn in maart met euro’s gestegen in plaats van dubbeltjes per 100 kilo. Standaardbrok A noteert € 2 hoger, varkensbrok stijgt met bijna € 3 ten opzichte van februari.

De voerkosten van een vleesvarken dat 250 kilo voer vreet, liggen met zo’n € 90 nu een derde hoger dan een jaar geleden. Daarbij te bedenken dat de voerprijzen in maart vorig jaar al € 2 hoger lagen dan het gemiddelde prijsniveau van € 25 per 100 kilo in de afgelopen vijf jaar.

Dit jaar noteert Wageningen Economic Research (WER) voor vleesvarkensbrok in maart € 35,10 per 100 kilo; een stijging van € 2,85 ten opzichte van februari. A-brok is € 2,05 per 100 kilo gestegen en kost in maart € 33. WER benadrukt daarbij dit keer dat de prijzen zijn gebaseerd op het gemiddelde in de maand. “Eind maart waren de prijzen een flink stuk hoger dan begin maart.”

Vleeskuikenkorrel € 13 per 100 kilo duurder

De grootste prijsstijgingen zijn te zien bij snijmaiskernbrok en vooral vleeskuikenkorrel geconcentreerd met 35% tarwe. Deze noteert nu € 48 per 100 kilo; een stijging van € 5,80 ten opzichte van februari. Vergeleken met maart vorig jaar ligt het prijsniveau inmiddels zo’n € 7 tot € 8 hoger. De specifieke vleeskuikenkorrel is in het afgelopen jaar met liefst € 13 per 100 kilo in prijs gestegen. Voor een bulkwagen met 32 ton moet een vleeskuikenhouder nu € 4.100 meer afrekenen dan ene jaar geleden.

De prijsstijgingen zijn relatief groot, maar vergeleken met de situatie op de grondstoffenmarkt valt het voor de meeste voeders nog mee. Dat heeft meerdere redenen, zoals het nog hebben zitten van voorraden, de inkoopstrategie en genoegen nemen met geen marges. Fabrikanten hebben overigens niet alleen met duurdere inkoop te maken, maar ook met hogere productiekosten door fors gestegen energieprijzen.

Ook maakt de crisis in de grondstoffenmarkt mengvoerfabrikanten creatief en dienen zich nieuwe grondstoffen aan. Een oude bekende is tapioca. Het was jarenlang nagenoeg verdwenen, maar is nu weer in beeld als energiecomponent.

Diermeel weer toegepast

Verder maakt een aantal fabrikanten gebruik van de mogelijkheid om diermeel weer toe te passen. Sinds 2001 was dit eiwitrijke product in de ban als gevolg van de BSE-crisis. De eisen zijn streng en goedkoop is het niet, maar het is in deze tijd van schaarste meer dan welkom.

De grootste problemen met beschikbaarheid van grondstoffen doet zich voor in de biologische voersector en met name bij de leghennen. Deze vragen relatief veel opname van het aminozuur methionine. Dat komt heel specifiek van biologische zonnepit- en raapschilfers uit Oekraïne. Het land is ook voor andere biologische grondstoffen als granen en mais een belangrijke leverancier.

Stevens
René Stevens Freelance redacteur
Meer over


Beheer