Mentaliteitsverandering laat biggenmarkt opleven

23-12-2020 | |
Het aanbod aan biggen neemt af en de vraag neemt toe. Hierdoor stijgen de prijzen. - Foto: Bert Jansen
Het aanbod aan biggen neemt af en de vraag neemt toe. Hierdoor stijgen de prijzen. - Foto: Bert Jansen

Een stijgende vraag en afnemend aanbod stuwt de prijs. De biggennoteringen stijgen ook deze week.

De biggenmarkt voelt compleet anders dan een aantal weken geleden. Verminderend aanbod heeft het tij gekeerd. Biggen die nu geboren worden, komen uit zomerdekkingen. Door de hitte toen zijn de tomen nu kleiner, waardoor het biggenaanbod afneemt.

Stoppersregeling

Die jaarlijks terugkerende lijn wordt dit jaar gecombineerd met het wegvallen van biggenaanbod doordat vermeerderaars meededen aan de stoppersregeling. Bovendien is de onderkant van de markt dit jaar flink opgeruimd doordat veel slachtbiggen zijn weggegaan.

Het opdrogen van het aanbod zorgt voor een mentaliteitsomslag. Waar handelaren een aantal weken geleden nog allerlei excuses te horen kregen van vleesvarkenshouders waarom de opleg uitgesteld moest worden, kunnen de biggen nu niet snel genoeg de hokken in komen. De wetenschap dat ze volgende week duurder zijn, doet de vraag nu toenemen.

Biggennoteringen stijgen

Een stijgende vraag en afnemend aanbod stuwt de prijs. De biggennoteringen stijgen ook deze week. De DCA BestPigletPrice stijgt voor de derde week op rij. Deze week komt er € 2 bij. Dat brengt de notering op het ronde getal van € 25 per big. Ook de biggennotering van Vion kent een opgaande lijn. Net als vorige week komt er € 3 bij, wat de notering op € 20,50 (€ 18,81 ex btw) brengt.

In Duitsland is er een sterkere koppeling tussen de varkens- en de biggenprijs. Die laatste is in ons land dieper gezakt, maar stijgt nu ook weer sneller. Niet dat er in Duitsland niets gebeurt: vorige week pluste de Vereinigungspreis voor biggen € 1. Deze week blijft de notering op die € 23 per big staan.

Corona en AVP

De Duitse varkenshouderij gaat daarbij gebukt onder de cocktail van de impact van zowel het corona- als het AVP-virus. Daardoor is de stemming bedrukter dan in ons land. Varkenshouders durven minder vooruit te kijken en als ze dat doen, zien ze de verbetering niet.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper RedacteurBeheer