Doorgaan naar artikel

Mercosur-deal op nog lossere schroeven

Geüpdatet op:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Volgens Duitse landbouwminister Julia Klöckner zijn haar Europese ambtsgenoten ‘zeer, zeer sceptisch’ over de toekomst van de Mercosur-deal. Dat zei ze in het Duitse Koblenz tijdens een top van Europese landbouwministers. Foto: ANP

Volgens Duitse landbouwminister Julia Klöckner zijn haar Europese ambtsgenoten ‘zeer, zeer sceptisch’ over de toekomst van de Mercosur-deal. Dat zei ze in het Duitse Koblenz tijdens een top van Europese landbouwministers. Foto: ANP

Nadat verschillende Europese lidstaten zich al gekant hadden tegen het vrijhandelsakkoord Mercosur, keert nu ook Duitsland zich tegen het verdrag. Daarmee komt de deal op nog lossere schroeven te staan.

Volgens Duitse landbouwminister Julia Klöckner zijn haar Europese ambtsgenoten ‘zeer, zeer sceptisch’ over de toekomst van het akkoord met Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay. Dat zei ze op een informele bijeenkomst in Koblenz, waar tevens enkele honderden boeren protesteerden (waaronder FDF) tegen het Europese landbouwbeleid.

Ontbossing in Brazilië

Klöckner verwijst daarbij naar de massale ontbossing in Brazilië, wat voor felle discussies zorgde. In de periode tussen augustus 2019 en juli 2020 ging 9.200 vierkante kilometer regenwoud op de schop voor omvorming naar landbouwgrond, een stijging van 34%. “Die gewassen worden vervolgens op onze markten verkocht, waar onze boeren niet kunnen concurreren. Dat is een concurrentiestoornis”, aldus Klöckner. Nederland, België, Frankrijk, Ierland, Oostenrijk en Luxemburg trapten reeds op de rem, toen bleek dat de Braziliaanse president Jair Bolsanaro niet van plan was om milieubeloften na te komen.

Oneerlijke concurrentie

Niet alleen het milieuaspect speelt mee. Ook vanuit de landbouwsector wordt het proces met argusogen gevolgd. Veel boeren vrezen oneerlijke concurrentie door lagere standaarden op vlak van kwaliteit, dierenwelzijn, voedselveiligheid en arbeidsomstandigheden. Ook een verstoring van de Europese markt door een toevloed van goedkope landbouwproducenten ligt op de loer. Voorstanders van de deal zien dit anders. Ook al komt Bolsonaro zijn milieubeloftes niet na, zonder enige onderhandelingen komt er helemaal niets terecht van afspraken op het gebied van klimaat, vinden zij.

Proces kan nog jaren duren

Ondanks de Europese Commissie na decennia lang onderhandelen vorig jaar de deal ondertekende, gaat deze voorlopig nog niet van start. Het principeakkoord moet eerst groen licht krijgen van alle lidstaten en het Europees Parlement. Dat proces kan nog jaren duren, vooral nu ook Duitsland ernstige twijfels heeft over het akkoord.

Snel delen

Image
Stefan Essink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin