Doorgaan naar artikel

Mercosur levert niet alleen nadeel op voor boeren

Geüpdatet op:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag. - Foto: ANP

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag. - Foto: ANP

Een handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen levert op termijn voordelen op voor de pluimveehouderij en de varkenshouderij. Maar voor de melkveehouderij, akkerbouw, de kalverhouderij en de rundvleesveehouderij zijn er nadelen.

Dat blijkt uit een studie van Wageningen Economic Research in samenwerking met het onderzoeksinstituut Ecorys.

Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft de studie donderdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Analyse akkoord Mercosur-landen en EU

Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van een aangenomen motie van Joël Voordewind (ChristenUnie) waarin wordt gevraagd om een kwantitatieve analyse van de gevolgen van een akkoord tussen de EU met de Mercosur-landen voor de Nederlandse economie en specifiek voor de vlees- en zuivelsectoren.

De Nederlandse economie als geheel zal maar beperkt profiteren van een handelsakkoord, als dat in 2035 geheel van kracht zou zijn. De conclusie van de onderzoekers is dat het bruto binnenlands product zou stijgen met € 287 miljoen, dat is een toename van 0,03%.

Lees ook: Europese boeren roepen op Mercosur te verwerpen

Meer vlees, groente en fruit ingevoerd

Een akkoord leidt tot een toename van het handelsoverschot, waarvan voornamelijk de exporteurs van machines en geneesmiddelen zullen profiteren. Nederlandse boeren en tuinders zullen – in vergelijking met de dienstensector of de industrie – meer concurrentie ondervinden vanuit Mercosur na afsluiting van een akkoord. Er zal meer vlees en groente en fruit worden ingevoerd, is de verwachting.

Door de Europese eisen op gebied van voedselveiligheid en de traceerbaarheid van vlees, is het niet de verwachting dat vanuit de Mercosur-landen veel varkensvlees zal worden ingevoerd en ook de stijging van rundvleesimport blijft beperkt. Dat geldt ook voor de invoer van pluimveevlees.

Positief effect van € 200 per jaar voor boeren

Gemiddeld is er voor de Nederlandse boeren een positief effect van € 200 per jaar, maar dat varieert van een voordeel van € 2100 voor de varkensbedrijven tot een nadeel van € 800 voor de producenten van kalfsvlees.

Het kabinet heeft nog geen definitief standpunt ingenomen over het Mercosur-akkoord.

Snel delen

Image
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin