‘Met afwachten halen we klimaatdoelstellingen niet’

10-09-2020 | |
Koolhaas
Hans Koolhaas Directeur van glastuinbouwbedrijf LKP Plants
Foto: Canva
Foto: Canva

Subsidie voor nieuwe kas eerst toegekend, maar later toch weer afgewezen. Hans Koolhaas, Technisch directeur LKP Plants in Moerkapelle en voorzitter Warmtecoöperatie Zuidplaspolder maakt het mee en is verbaasd.

In mijn vorige column zei ik al: verder onderzoek naar de mogelijkheden van duurzame warmte voor telers in Zuidplas is het huiswerk voor de warmtecoöperatie voor vandaag en morgen. Daar maak ik me als voorzitter sterk voor, maar ook als LKP Plants werken we hard aan verduurzaming. Onze nieuwe kas moet een semi-gesloten kas worden, maar dat kan niet zonder hulp. Zeker ook hulp van de overheid.

In 2018 hebben we voor die kas MEI-subsidie aangevraagd. Nieuwe technieken als led-belichting, diffuus glas en ontvochtigen door buitenluchtaanzuiging, zijn daarin toegepast. Die subsidie is toegekend, maar ondertussen loopt de tijd door. Dat geldt ook voor de technische ontwikkelingen, waardoor de beschikking eind 2019 niet meer klopte. Prijzen en getallen waren veranderd, dus namen wij contact op met het ministerie van LNV over een update van onze aanvraag.

Benadeeld

Tot onze grote verbazing werd de subsidieaanvraag nu afgewezen. Je kiest ervoor om eerlijke gegevens aan te leveren, zoals wij als productiebedrijf ook steeds meer vragen van klanten en overheden krijgen om transparantie te bieden over ons doen en laten. Dat wordt zelfs steeds meer onze ‘license to produce’. Dat maakt het des te opmerkelijker dat je vanwege die eerlijkheid door de overheid wordt benadeeld.

Nieuwe kas kan ook collega’s helpen met het realiseren van hun doelstellingen op gebied van duurzaamheid

Voorlopers

Onze wand met certificeringen wordt voller en voller: MPS-GAP, MPS ABC, MPS Socially Qualified, MPS Product Proof, GRASP, Waterzuivering & nullozing. Als ondernemers durven we onze nek uit te steken. De nieuwe kas die we willen bouwen, kan ook collega’s helpen met het realiseren van hun doelstellingen op gebied van duurzaamheid, energiebesparing en weerbare planten. Dan verwacht je toch van de overheid dat ze je helpen in dat proces en niet afwijzen op een punt, komma, of een enkel vinkje dat verkeerd staat?

De doelstelling van de warmtecoöperatie Zuidplas is helder: toe naar minder fossiel. Maar, eerlijk is eerlijk, die warmteleiding zie ik het komende jaar nog niet komen. Als er zicht is op een externe bron, is de mogelijke eerste stap een intern warmtenet. Een semi-gesloten kas biedt mogelijkheden om alvast stappen te zetten naar minder gebruik van fossiele energie. Tot die tijd vallen we terug op de WKK en ondertussen tekenen we bezwaar aan tegen de afwijzing van de subsidie. Die tijd en energie kunnen we beter in andere zaken steken, want met afwachten gaan we de klimaatdoelstellingen niet halen. Ook daarover moeten we eerlijk zijn.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/marktBeheer