Met boeren-richtingsgevoel door de data

17-11 | |
Bruinsma
Anne Bruinsma Oprichter FarmHack.NL
Lely Exos, een robot voor het volledig autonoom oogsten en voeren van vers gras. - Foto: Misset
Lely Exos, een robot voor het volledig autonoom oogsten en voeren van vers gras. - Foto: Misset

Op Twitter vloog een aankondiging voorbij van het landbouwministerie dat vanaf 1 januari 2023 de mestketen op een nieuwe manier gaat werken, met inzet van het realtime Vervoersbewijs dierlijke meststoffen (rVDM).

Dit zou bijdragen ‘aan de verbetering van water- en bodemklimaat’. Nu biedt een tweet weinig ruimte voor nuance, maar het is een flinke stap van het digitaliseren van mestvervoer tot de verbetering van milieuprestaties.

Transitie

Kort daarna las ik dat de Lely Exos, een robot voor het volledig autonoom oogsten en voeren van vers gras, de Agrifuture Concept Award op de EuroTier had gewonnen. De innovatie zou ‘de transitie naar duurzame en circulaire veehouderij’ ondersteunen, omdat je met de robot de voederwaarde van je ruwvoer beter zou benutten en meer melk van eigen grasland kan halen.

Ik maak me wel zorgen over de ronkende duurzaamheidsclaims

Nu geloof ik ook dat het kan, duurzaamheidswinst boeken met slimme toepassingen en data. Maar ik maak me wel zorgen over de ronkende duurzaamheidsclaims die partijen in toenemende mate maken. Je struikelt in de landbouw inmiddels over de technische innovaties en digitale projecten, die niet zelden met een hoop publiek geld zijn gefinancierd.

Duurzaamheidswinst

Maar zo moeilijk als het is om blijvende duurzaamheidswinst te boeken, zo heel makkelijk is het om veel geld in data en software te stoppen en daar eigenlijk weinig tot niets voor terug te zien. Zijn duurzaamheidsclaims beter te beoordelen op uitvoerbaarheid en haalbaarheid? Hoe wapenen we ons tegen het type oplossingen waar de technologie zelf zwaarder lijkt te wegen dan de gebruiker, de boer?

Als boer vaar je op je eigen overtuiging van wat goed is

Een belangrijke voorwaarde voor het realiseren van de potentie van een innovatie, inclusief de duurzaamheidsclaims, is dat boeren in een toepassing gaan geloven. Een boerin uit de Beemster legde uit wat daar voor nodig is: “Als boer vaar je op je eigen overtuiging van wat goed is, voor de bodem, het gewas, het bedrijf. Dat is gebaseerd op veel ervaring en gevoel. We moeten eerst kunnen zien wat de effecten van een maatregel of een toepassing zijn. En dan niet alleen qua duurzaamheid, maar ook agronomisch en financieel. Geef ons een gevoel voor hoe we ervoor staan, dan zien wij vanzelf in welke richting we kansen zien.”

Ik denk dat dit richtingsgevoel van de boer zomaar een heel gezond filter zou kunnen zijn om in alle dataprojecten het kaf van het koren te kunnen scheiden.

Meer over


Beheer