‘Met brandveiligheid moet het goed zitten in stal’

18-03-2020 | Laatste update op 17-06 | |
Erik de Rond heeft met zijn vrouw Marleen een bedrijf met 1.600 vleesvarkens in Wijdenes (N.-H.) Ze nemen deel aan het Wroetvarken-collectief. - Foto: Mark Pasveer
Erik de Rond heeft met zijn vrouw Marleen een bedrijf met 1.600 vleesvarkens in Wijdenes (N.-H.) Ze nemen deel aan het Wroetvarken-collectief. - Foto: Mark Pasveer

De nieuwe varkensstal van Erik en Marleen de Rond-Schouten in Wijdenes (N.-H.) is de eerste met een sprinklerinstallatie om brand in de kiem te smoren. De investering kan alleen met subsidie.

Varkenshouders Marleen en Erik de Rond-Schouten namen onlangs hun tweede wroetstal in gebruik. Ze hebben daarmee tegelijk een primeur. De stal is voorzien van een sprinklerinstallatie die bij een beginnende brand de boer waarschuwt en het vuur blust. Erik de Rond vertelt dat hij en Marleen al ruim voorafgaand aan de bouw stilstonden bij het thema brandveiligheid. “Een deskundige van de verzekeraar heeft ons op het spoor gezet van de Agro-sprinkler van BAM Bouw en Techniek.”

Waarom sprinklers?

“Wij nemen deel aan de keten van het Wroetvarken en richten ons op de binnenlandse markt. We hebben veel aandacht voor dierenwelzijn en milieu. De klanten kijken mee in de stal. Ons bedrijf heeft een zichtruimte en we verkopen iedere zaterdag vlees aan huis. Met de brandveiligheid moet het goed zitten. Het behoud van draagvlak is cruciaal voor het voortbestaan van de sector. Daar moet je actief op inspelen.”

We doen alles om stalbrand te voorkomen. Een optie zou een brandvrije stal zijn

Hoe veilig is de sprinklertechniek?

“Ik denk heel veilig. Bij een temperatuur boven de 57 graden barst het glazen omhulsel en geeft de sprinkler water. De installatie is direct aangesloten op het leidingnet. Een pomp of tussenopslag ontbreekt. Na activering van de sprinkler, volgt een alarmmelding. Tegelijk met de melding wordt de ventilatie uitgeschakeld en gaan de valramen open. Het vuur wordt dan niet in het luchtkanaal gezogen, maar de dieren krijgen wel frisse lucht. Ik krijg tevens een melding op de telefoon dat er iets loos is in de stal, zodat ik actie kan ondernemen. Voor de ingebruikname van de stal is de aanleg van de sprinklerinstallatie ook nog gecheckt door de fabrikant.”

Hoe lang gaat de techniek mee in een stal?

“Net zo lang als de stal zelf. De installatie is onderhoudsvrij. De leiding is van staal. Daar kan weinig mee gebeuren. De sprinklers moeten zich bewijzen in een varkensstal.”

Is deze installatie betaalbaar voor de varkenshouderij?

“Nee, niet zonder subsidie. De investering bedraagt € 20 per vierkante meter staloppervlak. Dat is serieus geld. Onze nieuwe stal is 1.200 vierkant meter groot. We hebben via de provincie Noord-Holland voor een deel van de investering een bijdrage ontvangen uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Van de verzekeraar krijgen we korting op de premie.

We doen alles om stalbrand te voorkomen. Een optie zou een brandvrije stal zijn. Dan gebruik je alleen beton en minerale isolatiemiddelen. Met alleen beton lijkt de stal op een bunker. In onze situatie was bouwen met glas- of steenwol als dakisolatie te duur. We hebben nu met gangbare materialen gebouwd. De isolatie heeft brandklasse B.”

Lees ook: Aantal stalbranden in 2019 daalde een derde

van Dooren
Kees van Dooren RedacteurBeheer