Met lichte prijsdaling op de eiermarkt het jaar in

06-01 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De eiermarkt is nog steeds stabiel, de afzet was rustig. Net als in de week na kerst is het in de eerste week van het jaar altijd rustig(er). Dit jaar was het weinig anders. De eierhandelaren moesten flink hun best doen om hun eieren te verkopen.

De noteringen maakten deze week opnieuw een pas op de plaats of liepen iets terug. Barneveld noteerde alle gewichten zowel bij kooi- als scharreleieren flink lager: bij de kooi-eieren ging er 49 cent vanaf, bij de scharreleieren 45 cent, gemiddeld over alle gewichten. Volgens een marktkenner geeft dit bij kooi-eieren de markt goed weer, maar had een kleinere daling bij de scharreleieren beter geweest.

De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index (AGI) voor scharreleieren vormde een uitzondering door te stijgen: de witte met 15 cent, de bruine met 19 cent, gemiddeld over de vier gewichtsklassen. Het leidde tot verbazing in de markt. Het zou een correctie zijn op het wat lage niveau van de AGI. Mogelijk speelt de ook licht aantrekkende binnenlandse markt een rol bij de verhoging, veronderstelde een pakstationhouder.

Weser-Ems omlaag

De Duitse Weser-Ems ging ook omlaag, vooral bij de bruine, bij scharrel met acht cent, bij kooi met 20 cent, over de vier gewichtsklassen. De Weser-Ems ging bij de witte scharrel- en kooi-eieren alleen bij de XL’en 5 cent naar beneden en noteerde de andere gewichtsklassen onveranderd. De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren bleef onveranderd.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren daalde ook, gemiddeld over alle gewichten bij de witte met een zes cent en bij de bruine met zeven cent. De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram zakte bij de witte met zeven cent naar € 14,85 en bij de bruine met zes cent naar € 15,05. In de eerste week van 2022 noteerde de NOP de 62/63 grams witte scharreleieren op € 6,53 (-16 cent) en de bruine op € 7,69 (-8 cent).

Inzicht in verkopen

Voor de komende week wordt weinig spannends verwacht. De afzet en handel zullen opnieuw rustig zijn. Mogelijk dat de vraag van de industrie weer wat aantrekt.

Pakstations kunnen uit de bestellingen komende week een goed beeld krijgen van de winkelverkopen tussen kerst en oud & nieuw en de voorraden bij de retail. Verwacht wordt dat de vraag naar bio-eieren – die voor de kerst ‘mooi liep’ – weer zal afnemen.

Prognose: lichte prijsdaling.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bijleveld
Hans Bijleveld Redacteur Pluimveehouderij
Meer over


Beheer