‘Met twee robots naar 1 miljoen liter melk’

01-12-2019 | Laatste update op 26-01 | |
Foto: Galama Media - Galama Media
Foto: Galama Media

Op het melkveebedrijf van familie Meuleman in Mastenbroek (Ov.) draaien sinds medio maart twee nieuw melkrobots van DeLaval (VMS V300). Bert-Jan Meuleman vertelt over de overstap op robotmelken.

Samen met zijn vrouw Alies en zijn ouders Egbert en Joke heeft Bert-Jan Meuleman (38) een intensief melkveebedrijf met 115 melk- en kalfkoeien en 65 stuks jongvee (waarvan 50 stuks bij een opfokker) op 37 hectare. In maart dit jaar stapten de melkveehouders over op robotmelken. Onlangs werd op het bedrijf een open dag gehouden.

Capaciteit oude melkstal niet meer toereikend

Volgens Bert-Jan Meuleman was het bedrijf hard aan verandering toe. “We hadden een 2×5 zij-aan-zij-melkstal. Die was versleten. De capaciteit was bovendien niet meer toereikend. Mijn vader was tweemaal daags drie uur aan het melken. De melkrobots zorgen voor arbeidsgemak. Daarnaast ben ik wel graag tussen de koeien, maar hou ik niet van melken.”

De melkrobots zijn ingepast in een bestaande situatie

De keuze voor robots van DeLaval is vooral ingegeven door de melksnelheid en het open karakter van de box. “Het inlezen gebeurt automatisch, met behulp van een camera. De dealer zit bovendien vlakbij. De melkrobots zijn ingepast in een bestaande situatie. De robotruimtes zijn met kunststofwanden opgetrokken. Dat was vanuit bouwkundig oogpunt de beste oplossing. We hoefden het dak niet te verhogen. De kunststofwanden zijn degelijk en na ruim een halfjaar nog schadevrij.”

Jaarlijks 1 miljoen kilo melk produceren

Het streven is om met de twee robots jaarlijks 1 miljoen liter melk te produceren. “We zitten nu al op 1,15 miljoen liter. Het gemiddelde aantal melkingen is 3,1 per koe per dag. De melktijd bedraagt 6 minuten en 10 seconden, met 11,5 liter per melkbeurt. Het rollendjaargemiddelde is 10.800 liter, met 4,10 % vet en 3,45 % eiwit. Voorheen zaten we op 9.600 liter. Met 31.000 liter melk per hectare hebben we een intensief bedrijf.”

Totale investering € 350.000

Op het bedrijf is ook een machineloods van 14 bij 30 meter gebouwd en een nieuw kavelpad aangelegd. Inclusief de robots bedroeg de totale investering zo’n € 350.000.

Over een jaar of vier willen Alies en Bert-Jan het bedrijf van zijn ouders overnemen. “We zitten nu nog met hen in maatschap. Op termijn willen we ook nog een staldeel voor jongvee realiseren. Intussen zien we wel wat er qua wet- en regelgeving op ons afkomt. We halen momenteel 42% eiwit van eigen land. Die eis van 65% wordt ons straks opgelegd door de zuivelindustrie, omdat de consument dat zogenaamd zou willen. Het is een spelletje tussen melkfabrieken en de retailers.”

Poelsma
Bouke Poelsma Freelance redacteur


Beheer