Bij melkkoeien kan het voeradditief Bovaer volgens DSM zorgen voor ongeveer 30% methaanreductie, voor vleesvee kan de reductie oplopen naar 90%. - Foto: Mark Pasveer
Door toevoeging van een kleine hoeveelheid Bovaer aan het rantsoen van rundvee is een flinke reductie van het broeikasgas methaan te behalen.
De EU-lidstaten hebben de methaanremmer van voedingsbedrijf DSM, Bovaer, toegelaten voor gebruik in de Europese Unie (EU). De Europese Commissie moet het nog bevestigen, maar het middel kan dan worden gebruikt in de EU om de uitstoot van methaan door rundvee te beperken. Volgens DSM is het de eerste keer dat een door de EU goedgekeurd voersupplement met voordelen voor het milieu verkocht kan worden. DSM noemt het zelf een ‘significante mijlpaal die de weg vrijmaakt voor een revolutie op de zuivelmarkt’.
Kleinere CO2-voetafdruk
Door toevoeging van een kleine hoeveelheid Bovaer aan het rantsoen van rundvee is een flinke reductie van het broeikasgas methaan te behalen. Voor melkkoeien gaat het volgens DSM om ongeveer 30% reductie, voor vleesvee kan de reductie oplopen naar 90%.
De reductie van methaan is een van de doelen waarover afspraken zijn gemaakt op de klimaattop in Glasgow afgelopen najaar. Honderd landen hebben zich gecommitteerd aan een reductie met 30% in 2030. Met Bovaer kan een flinke beperking worden behaald in de klimaatimpact van zuivelproducten en rundvlees. Dat kan boeren en verwerkers helpen bij het halen van klimaatdoelen voor hun bedrijven. Vermindering van de emissies van vee op boerderijen is ook onderdeel van de doelstellingen van DSM op het gebied van klimaat.
Tien jaar ontwikkeling
Aan de goedkeuring door de EU ging ruim tien jaar ontwikkeling vooraf. In meerdere landen heeft DSM praktijkproeven gedaan. Onder meer in Nederland op Dairy Campus in Leeuwarden waar het onderzoek is uitgevoerd door Wageningen UR. Bij dat onderzoek waren ook bedrijven als FrieslandCampina, Agrifirm, De Heus Voeders en ForFarmers betrokken partijen. Afgelopen jaar maakte DSM bekend dat het uitgebreide praktijkproeven gaat doen samen met vleesgigant JBS in Brazilië.
DSM gaat Bovaer op grote schaal produceren in een nieuwe fabriek in Schotland. De commerciele introductie wordt in de loop van dit jaar verwacht, grootschalige productie kan nog enkele jaren duren.
Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt