Mexico verbiedt glyfosaat in 2024

Mexico wil in 2024 een eind aan het gebruik van glyfosaat. Ook in andere Zuid-Amerikaanse landen neemt de druk op de onkruidbestrijder toe. En dat terwijl het gebruik groot is in sommige landen.

Mexico gaat glyfosaat tegen 2024 verbieden en vervangen door alternatieve methoden. De regering doet dat vanwege “wetenschappelijk bewijs voor de toxiciteit” van glyfosaat, stelt het ministerie van Leefmilieu.

“In eerste instantie gaan we het gebruik in tuinen en recreatiegebieden aanpakken en gebruik door de overheid zelf vermijden”, zegt Adelita San Vicente Tello, directeur van de afdeling landbouw van het ministerie van Leefmilieu. “Voor de landbouwsector wordt voorgesteld om het gebruik ervan bij verschillende gewassen duidelijk vast te stellen.”

Glyfosaat aangetroffen in voedsel en urine

Sinds november 2019 heeft het ministerie de invoer van 67.000 ton glyfosaat geweigerd. Het roept hiervoor het voorzorgsbeginsel in.

Het regeringsbesluit gaat terug op twee onderzoeken: de aanwezigheid van het herbicide in tortilla‘s, het belangrijkste voedsel van het land (2018), en in de urine van kinderen in de landbouwregio Autlán (2019). ook stelt de Maya-gemeenschap van Yucatán dat de introductie van het herbicide de honingproductie heeft gehalveerd.

“We zijn het volledig eens met de beslissing”, zegt Fernando Bejarano, directeur van het Actienetwerk rond Pesticiden en Alternatieven in Mexico (Rapam). De regelgevende instanties moet het nu eens raken over de implementatie, “nadien moeten er onderhandelingen komen met de Nationale Landbouwraad, die de machtige belangen van transnationale ondernemingen verenigt.”

Bayer: geen wetenschappelijke basis voor verbod

Carly Scaduto, hoofd mediarelaties bij Bayer, eigenaar van Monsanto, de belangrijkste producent van het herbicide, zegt dat Mexico “geen wetenschappelijke basis heeft” voor de beslissing. “Het kan tot een ernstige verstoring leiden bij de Mexicaanse boeren die op glyfosaat vertrouwen om op een duurzame en effectieve manier gezonde gewassen te telen.”

Het bedrijf benadrukt dat regelgevende instanties zoals EPA in de VS, Cofepris in Mexico en EFSA in Europa tot de conclusie kwamen dat producten op basis van het herbicide “veilig zijn als ze worden gebruikt zoals voorgeschreven” en dat “glyfosaat niet kankerverwekkend is”.

Volgens de Mexicaanse Nationale Raad voor Wetenschap en Technologie (Conacyt) wordt glyfosaat in het lichaam “gemakkelijk opgenomen langs orale weg en het spijsverteringskanaal en in geringe mate via de huid”. Acute effecten zouden onder meer ademhalingsmoeilijkheden, ataxie (coördinatiestoornissen) en toevallen zijn.

Vijf jaar geleden plaatste de Wereldgezondheidsorganisatie glyfosaat op de lijst van “waarschijnlijk kankerverwekkende stoffen”, maar een latere herziening achtte kanker “weinig waarschijnlijk”.

Roundup sinds 1974 op de markt

Monsanto brengt het herbicide Roundup sinds 1974 op de markt. Sinds 2000, toen het patent afliep, maakten concurrenten zoals Nidera en Syngenta soortgelijke producten. Halverwege dit decennium was er wereldwijd 8,6 miljoen ton glyfosaat gebruikt.

Bayer, dat Monsanto overnam, kondigde eind juni 2020 een compensatiepakket aan van ongeveer 10 miljard dollar voor 75 procent van de 125.000 eisers die zeggen door Roundup ziek te zijn geworden.

Totaalverbod op glyfosaat in Duitsland

Glyfosaat ligt aan de basis van een conflict tussen internationale agentschappen, die het blijven toestaan, en nationale overheden, die gevoeliger zijn voor de druk van hun eigen burgers. Duitsland kondigde een totaalverbod aan tegen eind 2023, zeven andere landen in Europa beperken het gebruik.

Het herbicide wordt veel gebruikt in Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay, met beperkingen in sommige steden. “Het werd ook in Colombia gebruikt om de niet-geautoriseerde cocateelt te elimineren”, zegt Damián Verzeñassi, directeur van de faculteit Geneeskunde aan de Nationale Universiteit van de Chaco Austral (Argentinië).

Het Salvadoraanse parlement heeft het ook verboden, in 2013, omdat het nierbeschadiging veroorzaakte in boerengemeenschappen. Maar de toenmalige president, Mauricio Funes, sprak een veto uit over de wet onder druk van agrochemische bedrijven, zegt Verzeñassi.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.