Skip to content

MHP: Europese vraag borstfilet daalde sterk tijdens corona

Updated on:
Bedrijven
Nieuws
De prijzen voor exportvlees daalden ook, door lagere prijzen voor borstfilet in de EU als gevolg van een lagere vraag en oplopende voorraden door het coronavirus. Foto: Canva

De prijzen voor exportvlees daalden ook, door lagere prijzen voor borstfilet in de EU als gevolg van een lagere vraag en oplopende voorraden door het coronavirus. Foto: Canva

In het tweede kwartaal van dit jaar zag de Oekraïense pluimvee- en akkerbouwintegratie MHP de Europese vraag naar kippenborstfilet sterk afnemen. De kleinere vraag kon deels worden gecompenseerd door toegenomen vraag naar pluimveevlees op de binnenlandse Oekraïense markt, aldus MHP.

De totale exporthoeveelheid van pluimveevlees daalde met 9% tot 97.439 ton. De prijzen voor exportvlees daalden ook, door lagere prijzen voor borstfilet in de EU als gevolg van een lagere vraag en oplopende voorraden door het coronavirus. Als gevolg van lagere prijzen en verkochte volumes, daalde de omzet uit pluimvee met 16% naar $ 302 miljoen.

De verkochte hoeveelheid zonnebloemolie lag 5% lager. Over het eerste halfjaar gaat het om een daling van 12%. Het volume sojaolie lag in het tweede kwartaal 19% hoger. De omzet uit plantaardige oliën kwam uit op $ 64 miljoen, hetzelfde niveau als vorig jaar.

Opbrengst tarwe en koolzaad

MHP verwacht dat het in 2020 ongeveer 360.000 hectare land zal oogsten, dat is ongeveer gelijk aan vorig jaar. Dit jaar hebben weersomstandigheden er echter voor gezorgd dat de opbrengsten lager liggen dan in 2019. De opbrengst van tarwe kwam uit op 5,1 ton per hectare, waar dat vorig jaar 6,4 ton was. Koolzaad bracht 2,7 ton per hectare op, tegenover 3 ton in 2019.

De omzet uit de totale export daalde in het kwartaal met 24% ten opzichte van een jaar eerder. De exportomzet is goed voor 51% van de totale omzet, tegenover 56% vorig jaar. De totale omzet bedroeg $ 425 miljoen, 17% lager dan in 2019. Ook de ebitda (resultaat voor rente, belastingen en winst) en de nettowinst daalden, met respectievelijk 23 en 19%.

MHP in de EU

MHP is in de EU vooral bekend, omdat het door een maas in de wet onbeperkt borstfilet naar de EU kon exporteren. Als gevolg daarvan kwam er een nieuw principeakkoord, met een verhoging van het invoerquotum tussen de EU en Oekraïne. Daarin werd deze onbedoelde achterdeur gesloten. Wel werd de hoeveelheid tariefvrije kip die Oekraïne naar Europa mag exporteren opgeschroefd. Het bedrijf heeft ook een vestiging Nederland: een uitsnijderij in Veenendaal.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin