Doorgaan naar artikel

MHP: van ‘business as usual’ tot ‘unable to export’

MHP schrijft in een persbericht van 27 februari dat export onmogelijk geworden is.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Foto: Diederik van der Laan premium

Foto: Diederik van der Laan

De grote Oekraïense pluimvee-integratie en graanproducent MHP is in enkele dagen tijd veranderd van een groeiende, op export gerichte onderneming tot een bedrijf dat niet meer kan exporteren vanwege de oorlog in het land en bovendien andere prioriteiten heeft.

Nog geen week geleden, een dag voor de invasie, liet een woordvoerder namens het bedrijf desgevraagd weten dat het ondanks de dreiging op dat moment ‘business as usual’ was. De vraag naar pluimveevlees was goed, zowel vanuit binnen- als buitenland. Voor de graan-poot van het conglomeraat was het wachten op mooi weer zodat er gezaaid kon worden.

Enkele dagen later is de situatie volledig gekanteld. MHP, met zijn hoofdkantoor in Kiev, schrijft in een persbericht van 27 februari dat export onmogelijk geworden is vanwege de beschadigde aanvoerroutes door de Russische invasie. MHP wijst erop dat het op de weg gevaarlijk is en dat handelskanalen tot stilstand zijn gekomen.

Veiligheid medewerkers

De onderneming richt zich nu in de eerste plaats op de veiligheid van de 26.000 werknemers in Oekraïne. “De veiligheid en beveiliging van onze werknemers en hun families is onze voornaamste zorg. Waar noodzakelijk en mogelijk, verzekeren we hun verplaatsing naar veilige gebieden en zullen indien nodig financiële steun geven.”

Doordraaien

De tweede prioriteit is de continuering van de productiefaciliteiten ten behoeve van de voedselvoorziening in Oekraïne zelf. De onderneming, die in 2021 754.387 ton pluimveevlees produceerde en ongeveer de helft van de binnenlandse markt voorziet van kippenvlees, zoekt nu naar manieren om (onvoorwaardelijk en kosteloos) voeding te leveren aan het Oekraïense leger, aan ziekenhuizen en aan iedereen in moeilijke omstandigheden.

Hulpgoederen

Vleesverwerker Jan Zandbergen in Veenendaal, die kip van MHP importeert, zet zich in voor hulpbehoevenden in Oekraïne. De onderneming voert gespreken om samen met toeleveranciers hulpgoederen naar Oekraïne te brengen, meldt mede-eigenaar Jochem Versloot. Daarbij wordt gebruik gemaakt van in Nederland gestrande chauffeurs die naar huis willen.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin