Michelin gaat zelf banden recyclen

18-04-2020 | |
Jaarlijks worden er zo’n 1 miljard autobanden vervangen. Michelin wil in de toekomst zelf meer grip krijgen op de recycling ervan. - Foto: Michel Velderman
Jaarlijks worden er zo’n 1 miljard autobanden vervangen. Michelin wil in de toekomst zelf meer grip krijgen op de recycling ervan. - Foto: Michel Velderman

Bandenfabrikant Michelin wil zelf meer grip krijgen om banden te recyclen zodat ze de grondstoffen opnieuw kan gebruiken. Michelin kocht daartoe aandelen van een Zweedse start-up om dit proces op gang te brengen.

Met de wetenschap dat er jaarlijks zo’n 1 miljard banden vervangen worden en het feit dat Michelin zichzelf als meer duurzaam bedrijf ziet, is het logisch dat één van ’s werelds grootste bandenfabrikanten zich meer gaat toeleggen op het recyclen van al dat rubber. Op 15 april 2020 nam Michelin 20% van de aandelen over van het Zweedse bedrijf Enviro voor een bedrag van circa € 3 miljoen.

Enviro, een uit 2001 daterende Zweedse start-up, ontwikkelde een proces waarmee er met een minimale energie weer grondstoffen gewonnen kunnen worden uit banden. De grondstoffen die zo weer vrijkomen uit dit band-recyclingsproces zin onder meer roet, pyrolyse-olie, staal en gas.

Doel is bandrecycling te versnellen

Het doel van deze samenwerking tussen Michelin en Enviro is de bandrecycling te versnellen. Er zal onder meer een nieuwe fabriek gebouwd worden waar de banden gerecycled worden. Waar en wanneer de fabriek klaar is, maakt Michelin later in 2020 bekend.

Al het bovenstaande zou bij Michelin passen in haar ‘alles duurzaam‘-visie. Daartoe zal Michelin in de nabije toekomst nog meer stappen ondernemen. Op vergelijkbare wijze nam Michelin in 2017 ook al een bedrijf over, Leigh Technologies, een bedrijf dat hightech-micropoeders ontwikkelt van gerecyclede banden.

van Hattum
Bas van Hattum Hoofdredacteur TREKKER


Beheer