Midden-Oosten laat olieprijs pieken

07-01-2020 | |
Foto: Jan Willem Schouten -
Foto: Jan Willem Schouten

Oplopende spanningen in het Midden-Oosten zorgden dit weekend voor een piek in de olieprijzen.

Amerikaanse olie was vrijdag eind van de ochtend ongeveer 4,6% duurder op $ 63,99 per vat. Brentolie, de maatstaf voor olie uit onder meer het Midden-Oosten en de Noordzee, steeg met hetzelfde percentage en werd verhandeld voor $ 69,31 per vat.

De Verenigde Staten voerden vrijdag een drone-aanval uit op het internationale vliegveld van de Iraakse hoofdstad Bagdad, waarbij onder meer de Iraanse generaal Qassem Soleimani omkwam.

Prijsstijging zet door

De prijsstijging zette maandag voort, nadat Washington waarschuwde voor mogelijke terroristische aanslagen op Saudische olievelden. Dat zou een wraakactie van Iran kunnen zijn voor de liquidatie van Soleimani. De prijs voor een vat Brentolie stond 2,4% hoger op $ 70,26.

De spanningen liepen in het weekend verder op. De Amerikaanse president Donald Trump dreigde met vergelding indien Iran “iets zou ondernemen”. Iran zwoer opnieuw wraak te zullen nemen voor de dodelijke aanslag op Soleimani. Aanvallen op Saudische olievelden zouden het olieaanbod ernstig kunnen verstoren. Ook bestaat de vrees dat Iran olietankers in de Perzische Golf gaat aanvallen.

Ook vanwege de accijnsverhoging stegen de prijzen op 31 december zo’n 3 cent.

De dieselprijs vertoont eveneens een stijging. Eind vorig jaar kostte een liter € 1,06 (LTO Ledenvoordeel vanaf 4.000 liter), dat is deze week € 1,10 per liter.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van Rooijen
Meer over


Beheer