Mijn ergernissen van vorige week: Vion, wolven en meer

Wat een nare rotweek. Op het bedrijf ging alles fout wat fout kon gaan en Hanna had een slecht humeur.

Ze vindt het maar niks dat het zo stil wordt aan de keukentafel. De vaste gasten van voer en handel bellen. Soms beeldbellen ze en daar heeft Hanna helemaal een hekel aan. “Ik zie er niet uit op dat scherm”, klaagt ze. Ik heb haar gelijk gegeven, maar dat had ik beter niet kunnen doen. Niet tactisch. Het komt echter door alle ergernissen die ik vorige week had.

  • Ergernis 1 was directeur Lotgerink van Vion. Die zat doodleuk voor de televisie te beweren dat hij na de sluiting van de slachterij in Groenlo – een kwart van de medewerkers was besmet met corona – de zaakjes goed op orde had. Hij streek zelfgenoegzaam over zijn onderkin.
    Twee dagen later bleek daar niets van te kloppen. Controle bij de slachterij in Apeldoorn leverde op dat er veel te veel arbeiders in busjes waren gepropt. Gevolg: ook die slachterij werd gesloten. En wat erger was, het beeld van de sjoemelende vleesverwerker kwam nog sterker op het netvlies van de consument. Slecht optreden van Lotgerink.
  • Ergernis 2 betreft de man van de wolvenstichting. Een schapenhouder in Gelderland had meer dan veertig dode schapen. Letterlijk bij de strot doodgebeten. En wat zei dat wolvenmannetje? Dat de wolf ook niet wist dat schapen niet doodgebeten mochten worden. In de natuur was ieder beest zijn prooi. En als de boer nu maar een hek om zijn schapen had gezet, kon de wolf er niet bij. Gemakkelijk toch? Van zo’n dompratend mannetje zakt je de broek af. Geen enkel begrip voor de boer.
  • Ergernis 3 is Tjeerd de Groot van D66. Die zet zijn kruistocht tegen de boer op volle kracht voort. Als je zijn tweets leest word je misselijk. Hij pleit voor een fokverbod voor varkens in verband met de coronaproblemen in de slachterijen. En passant klaagt hij dat er jaarlijks 5 miljoen pasgeboren biggetjes sterven in Nederland. Verder wil hij de landbouwsubsidies in de toekomst alleen bestemmen voor duurzame boeren. Gangbaar krijgt niets meer. Want ’de aarde kan niet langer wachten op duurzaam’. Met als uitsmijter de samenwerking met Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. Ze gaan de nertsenhouderij te lijf. Esther wil alles ruimen en Tjeerd direct de besmette bedrijven. En ze mogen niet weer beginnen.
  • Ergernis 4 was dichterbij huis. Dat zijn de reacties op de Boerderij-website. Vaak beledigend, soms weinig doordacht en misschien nog wel erger: ontkennen dat er een probleem is. Dat vonden ze bij de stikstofdiscussie, nu bij corona. De reacties op het sluiten van de Vion-slachterij in Apeldoorn gaan in de richting van het ontkennen van schuld van Vion. Verder vinden meerdere reageerders dat ieder zijn eigen verantwoordelijk heeft, ook de werknemer. Als een busje te vol is stap je er toch niet in? Iets te simpel gedacht. Niet voor niets heeft Vion een dag later vijftig bussen gehuurd om de arbeiders wel volgens de regels te vervoeren. Vion is namelijk verantwoordelijk voor het vervoer. En mee eens of niet, de slachterij werd volgens de regels terecht gesloten.

Zo, dit ben ik kwijt en nu ga ik weer vrolijk verder met de nieuwe week.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.