Milcobel brengt Belgische melkveehouderij in crisis

Belgische melkveehouders protesteren bij Milcobel voor een hogere melkprijs. Het bedrijf is voor velen hun enige hoop. Andere verwerkers hebben geen ruimte meer. De situatie is acuut. Of Milcobel verbetert zich snel of de coöperatie en veel van haar leden glijden samen af.

Leden van Milcobel stonden donderdagmorgen 10 september bij hun coöperatie voor de deur om een betere melkprijs te eisen. Het is het zoveelste boerenprotest tegen het functioneren van de zuivelonderneming. Eind vorig jaar werd eerst CEO Peter Koopmans de deur uit gebonjourd vanwege een te lage melkprijs. Later moesten voorzitter Dirk Ryckaert en zijn plaatsvervanger het veld ruimen, maar een hogere melkprijs lijkt er voorlopig niet in te zitten.

Fungerend voorzitter Betty Eeckhaut en nieuwe CEO Nils van Dam kunnen weinig anders doen dan verwijzen naar een nieuw strategisch plan dat in oktober-november moet worden goedgekeurd. Helaas verhogen plannen alleen ook de melkprijs niet. Er moet simpelweg meer geld worden verdiend met de melkverwaarding.

Lagekostenbedrijf betaalt betere melkprijs dan Milcobel

Daarmee lijkt er bij nationaal kampioen Milcobel iets pijnlijk mis te zijn gegaan. Veel leden beuren een prijs van amper 29 cent per liter, weet een medewerker van de Belgische Boerenbond. Dat is op jaarbasis zelfs zo’n 1,5 cent minder dan de Waalse coöperatie LDA betaalt met een puur lagekostenmodel (productie van UHT-melk, boter, mageremelkpoeder en straks ook mozzarella).

Boeren die de kans hebben, stappen dan ook over naar LDA, maar inmiddels heeft dit bedrijf een wachtlijst en worden steeds meer eisen gesteld, zoals dat nieuwkomers weidemelk moeten meebrengen. Andere Belgische verwerkers zijn klein en nemen mondjesmaat nieuwe leveranciers aan, maar ook zij stellen eisen.

Prestaties Milcobel moeten beter, de fabrieken om dat te doen, zijn er

De gewone Vlaamse melkveehouder die de afgelopen jaren heeft geïnvesteerd in een grotere stal en bijvoorbeeld een of twee melkrobots, maar geen weidegang kan toepassen, zit klem. Hij kan nergens heen en krijgt een melkprijs waarvan het bedrijf niet kan voortbestaan, weet de Boerenbond. De Belgische zuivelindustrie heeft geen ridders op het witte paard meer, tenzij Milcobel het eigen presteren drastisch weet te verbeteren.

Er lijkt iets pijnlijk mis gegaan bij de melkverwaarding

Aan de fabrieken zou het niet moeten liggen. Milcobel heeft een grote, moderne mozzarellafabriek (maar de prijs van deze kaas is dit jaar hard gedaald), er is capaciteit voor de productie van hoogwaardige melkpoeders en er kunnen mooie natuurkazen worden gemaakt. Wel heeft Milcobel naar verluidt hoge personeelskosten, zijn er nog veel inefficiënties bij de productie en valt er commercieel behoorlijk wat te verbeteren. De tijd dringt om hierbij stappen te zetten, veel ledenbedrijven trekken het niet meer.

Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.