Doorgaan naar artikel

Milcobel plust melkprijs met € 5

Foto: Peter Roek premium

Foto: Peter Roek

De melkprijs van het Belgische Milcobel is in mei met € 5 verhoogd tot een standaard melkprijs van € 51,50 per 100 liter.

Een melkveehouder die de maximale premies voor kwaliteit, duurzaamheid en hoeveelheid ontvangt, kan op basis van 43 gram vet en 35 gram eiwit per liter € 55,56 tegemoet zien. Op basis van Nederlandse standaardgehalten van 4,42% vet en 3,57% eiwit, komt de door Boerderij berekende melkprijs uit op € 56,17 per 100 kilo, op basis van een jaarleverantie van 1,1 miljoen kilo. Dat is exclusief btw en 5 cent als bijdrage aan ZuivelNL is in mindering gebracht.

Nabetaling 2022 35 cent

Ook maakt Milcobel bekend dat het in 2022 minimaal 35 cent per 100 liter als nabetaling terug laat vloeien naar zijn leden-melkveehouders. De recente listeria-uitbraak in de kaasfabriek in Moorslede heeft voor de leden-melkveehouders geen gevolgen. Milcobel kan de schade verhalen op de verzekering en het goed managen van het listeria-incident heeft dit voorval een beperkte financiële impact. Het bedrijf meldt dat de voorzieningen mee zijn genomen in het resultaat.

Hogere kwantumtoeslagen

De raad van bestuur besluit ook de kwantumtoeslag met 50% te verhogen en de aftopping op de hoogste premies af te schaffen. Hiermee wil de zuivelaar groeiende melkveebedrijven belonen. Deze regeling gaat in augustus in, omdat besluiten statutair na drie maanden pas doorgevoerd kunnen worden.

Milcobel ziet tevens een grote groei in het aantal bedrijven dat aandacht besteed aan duurzaamheid. Daarom verhoogt het de premie met 50 cent naar maximaal € 1 per 100 liter. Deze maand betaalde het bedrijf gemiddeld 71 cent per 100 liter uit aan duurzaamheidspremie. Dat is meer dan een verdubbeling van de 32 cent dat het bedrijf in de maanden voor mei uitbetaalde.

“Deze flinke verhoging is het gevolg van de sterke resultaten dat het bedrijf heeft behaald. Hoge prijzen op de internationale zuivelmarkten en de sterke focus op efficiëntieverhoging en kostenverlaging”, aldus Milcobel.

Beheer
WP Admin