Doorgaan naar artikel

Milcobel verlaagt melkprijs juli 2023

Milcobel ziet het consumentengedrag veranderen. Dat heeft invloed op de melkprijs. - Foto: ANP

Milcobel ziet het consumentengedrag veranderen. Dat heeft invloed op de melkprijs. - Foto: ANP

Het Belgische zuivelbedrijf Milcobel verlaagt de melkprijs in juli 2023 met € 1,50.

Daarmee komt de prijs uit op een standaard melkprijs van € 37,50 per 100 liter melk. Dat is gebaseerd op 43 gram vet en 35 gram eiwit per liter. Melkveehouders die recht hebben op maximale premies voor kwaliteit, duurzaamheid en hoeveelheid kunnen dat bedrag op zien lopen tot € 41,55 per 100 liter.

Op basis van Nederlandse standaardwaarden van 4,45% vet en 3,58% eiwit komt de door Boerderij berekende basismelkprijs uit op € 39,99 per 100 kilo melk. In vergelijking met juni 2023 is dat € 1,59 lager. Milcobel ziet dat een gehoopte prijsstijging van de melkprijs uitblijft. De marktsituatie vertoont nog geen uitgesproken positieve trends.

Milcobel: consumentengedrag verandert

Daarnaast ziet de melkverwerker dat het consumentengedrag verandert. Meer private label-producten worden gekocht ten koste van merkproducten, waar de marges groter van zijn. Dat alles resulteert in een lagere melkprijs, die een maand eerder nog stabiel bleef. De Nederlandse melkprijs is zonder btw en de bijdrage van € 0,055 per 100 kilo aan ZuivelNL is in mindering gebracht.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Marc Dijkerman

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin