Milcobel verliest slag om melkprijzen

De fabriek van FrieslandCampina in Aalter, waar Royal A-ware aan de slag wil. - Foto: RFC
De fabriek van FrieslandCampina in Aalter, waar Royal A-ware aan de slag wil. - Foto: RFC

Milcobel heeft de melkprijs in de eerste helft van 2021 met een kwart verhoogd, maar schudde de concurrentie niet af

Nu alle drie de grote concurrenten in de Belgische zuivelmarkt hun melkprijzen voor juni hebben gepubliceerd, is het grote afwachten wat er per 1 juli gebeurt. Blijven de ontevreden en/of twijfelende leden die zouden vertrekken, toch bij Milcobel, of kunnen Laiterie des Ardennes en Royal A-ware een flinke groep nieuwe melkveehouders met honderden miljoenen kilo’s melk verwelkomen?

Vertrouwen terugwinnen

Milcobel heeft sinds begin dit jaar een stevig offensief ingezet om het vertrouwen van de leden terug te winnen, vooral met behulp van een gestage reeks melkprijsverhogingen. Sinds 1 januari van dit jaar is in zes opeenvolgende stappen € 6,75 bij de standaardmelkprijs op gedaan. Dat komt neer op een verhoging met een kwart.

Bij verlies van een te groot volume melk, raakt Milcobel mogelijk de benodigde kritische massa kwijt

Het vervelende voor Milcobel is dat concurrent LDA er met haar melkprijs iedere keer weer met een halve cent of zo overheen ging. De Waalse coöperatie deed daarmee wat ze de laatste jaren ook al had gedaan. Als klap op de vuurpijl presenteerde A-ware begin juli ook haar eerste melkprijs op de Belgische markt en maakte daarmee twee ‘statements’. A-ware zette als eerste een juni-melkprijs neer in België, wat Milcobel normaliter doet. Daarenboven zette A-ware ook meteen de hoogste melkprijs neer. Het presenteerde een standaard-melkprijs – zoals de Belgische wettelijke regels – van € 34,50 (bij 42 gram vet en 34 gram eiwit). Milcobel zette een prijs neer van € 33,75. LDA volgde.met een prijs daartussenin.

Benodigde kritische massa

Deze stand van zaken maakt de vraag voor Milcobel erg spannend wat er na 1 juli gaat gebeuren. Dan is er namelijk het moment dat opzeggers de daad bij het woord kunnen voegen. Volgt er dan een uittocht van leden, met medenemen van honderden miljoenen kilo’s melk, omdat Milcobel wel beter is gaan betalen, maar niet goed genoeg om de concurrentie te verslaan, of blijven de meeste leden toch?

Bij verlies van een te groot volume melk, raakt Milcobel mogelijk de benodigde kritische massa kwijt. Het bestuur zag dit het afgelopen voorjaar aankomen en stelde een tijdelijk vertrekkersbod in. De vraag is wel of dit voor de rechter overeind blijft. Een groep Belgische boeren wil het verbod aanvechten, omdat het volgens hen te massief is. Zouden zij gelijk krijgen, dan verliest de Belgische coöperatie twee belangrijke slagen en ziet de toekomst er voor een zelfstandig Milcobel zorgelijk uit.

van der HorstBeheer