Milcobel verwacht meer lucht door vertrek leden

Coöperatie Milcobel verliest leden. Nu alvast 170, wellicht nog meer. De zuivelspeler zegt hier allereerst meer lucht door te krijgen, en dus leden minder zwaar te hoeven belasten.

Vertrek van leden geeft een coöperatie doorgaans geen extra lucht, want leden die weggaan, nemen ook kapitaal mee. Bij Milcobel is het anders, zo laat de Belgische zuivelmarktleider weten. Meer dan 170 van de ruim 2.500 leden lieten in de aanloop naar het nieuwe jaar weten te vertrekken bij de coöperatie. Ze nemen samen 150 miljoen kilo melk mee, zo lijkt het.

Minder investeringen nodig

Volgens Milcobel geeft dit zoveel lucht dat het bedrijf minder hoeft te investeren in nieuwe installaties, en minder melk tegen lage prijzen hoeft af te zetten. Daardoor kan ook de voorwaarde van tafel dat leden voor ‘groeimelk’ direct € 7,50 per 100 liter melk moeten betalen. Wel blijft de vorig najaar overeengekomen ‘gewone’ kapitaalversterking van kracht. Volgens dat plan moest het ledenkapitaal in zeven jaar tijd van € 5,00 naar € 7,50 per 100 kilo melk worden verhoogd. Met het vertrek van wellicht nog veel meer leden dan de nu bekende 172 leden is extra kapitaal misschien wel meer dan ooit nodig.

Andere zuivelaars wel ruimte voor extra melk

Al voordat A-ware bekend maakte dat het de poederfabriek van FrieslandCampina in Aalter wil overnemen, gaven andere spelers in België aan dat zijn nog wel ruimte hebben voor extra melk, zo laat de Belgische Boerenbond weten. In de meeste gevallen gaat het om relatief beperkte volumes. Zo gaf de Laiterie des Ardennes (LDA, de grootste tegenspeler van Milcobel) aan dat het nog wel enige ruimte heeft.

Ook drinkmelkproducent Inex en collega-bedrijf Olympia, alsook de kleine verwerker Mikka/Delimel in Deinze, zetten de deur open voor extra melk. Het Nederlandse Farmel is volgens de Boerenbond eveneens actief op zoek naar 20-25 miljoen liter Belgische melk die èn VLOG én weidemelk is. Milcobel had daar vorig jaar een melkstroom voor, tegen een extra vergoeding; maar het project was volgens de Belgische coöperatie niet rendabel. Al deze partijen samen snoepen naar verwachting in totaal zo’n 150 miljoen kilo melk weg bij Milcobel, en dan moet A-ware nog beginnen met het werven van leveranciers.

De poederfabriek in Aalter heeft een capaciteit van ongeveer 400 miljoen kilo melk, maar de verwachting van diverse partijen is dat A-ware niet dit gehele volume zal contracteren. Eerder zo’n 300 miljoen kilo.

Ledenkapitaal Milcobel

In totaal kan Milcobel dus zo’n 450 tot 500 miljoen kilo melk kwijtraken in een jaar tijd – ruim een kwart van de aanvoer in 2019. En het gaat niet alleen om melk. Ook een fors bedrag aan ledenkapitaal verdwijnt. Misschien ook wel tot een kwart. Overigens, uiteraard hoeft niet het totale volume melk dat A-ware wil contracteren uitsluitend bij Milcobel vandaan te komen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.