Milieuclub MOB wil snel lagere ammoniaknorm voor tien industriële bedrijven

29-07 | |
Kunstmestfabriek Yara in Sluiskil (Z.). - Foto: ANP
Kunstmestfabriek Yara in Sluiskil (Z.). - Foto: ANP

Mobilisation for the Environment (MOB) wil dat omgevingsdiensten zo snel mogelijk de ammoniaknorm verlagen in de vergunningen van de tien grootste industriële ammoniakuitstoters. Luisteren de omgevingsdiensten niet naar dit verzoek, dan stapt de milieuclub naar de rechter, zegt voorzitter Johan Vollenbroek. Zes van de tien bedrijven zitten in de food&agrisector.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stuurde een aantal weken eerder een brief naar MOB waarin staat dat de ammoniaknorm voor de industrie naar verwachting in de nieuwe Omgevingswet wordt aangescherpt van 30 milligram per kubieke meter naar 5 milligram per kuub. De bedoeling is dat die wet in werking treedt op 1 januari 2023, maar hij werd eerder al meerdere keren uitgesteld. In oktober moet de Eerste Kamer nog een ICT-toetsing ontvangen over de wet. “Daar willen we niet op wachten. Ondertussen doen de provincies niets”, aldus Vollenbroek.

Grootste uitstoters

Het verzoek is ingediend bij omgevingsdiensten waar de tien grootste uitstoters onder vallen. De grootste uitstoter is volgens MOB isolatiebedrijf Rockwool in Roermond, gevolgd door kunstmestbedrijf Yara in Sluiskil. Maar onder de tien aangepakte bedrijven zitten ook twee cacaoverwerkers in de Zaanstreek, twee vestigingen van Cosun (Dinteloord en Vierverlaten) en een melkeiwitproductielocatie van FrieslandCampina in Veghel.

Alle tien de bedrijven staan op de lijst met de top 100 ammoniakbronnen in ons land die minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) in april met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Op de rest van deze top 100 staan alleen veehouderijen.

MOB wil lagere ammoniaknorm

De milieuclub heeft een lagere norm, van 3 milligram per kubieke meter voorgesteld voor de industrie. “De ammoniaknorm had eigenlijk tien jaar geleden al verlaagd moeten worden”, vindt Vollenbroek. “Het is erg scheef dat de overheid nu boeren achter de vodden zit en ondertussen deze tien bedrijven vrijuit laat gaan.” Hij noemt het een gemiste kans dat een stikstofreductieplan voor de industrie nog steeds ontbreekt. MOB heeft de provincies ook verzocht om de natuurvergunningen van de tien bedrijven in te trekken.

Ammoniak is een van de stikstofverbindingen die neerslaat in de natuur. Statistiekbureau CBS maakte eerder inzichtelijk dat in 2020 de stikstofemmissie naar de lucht uit 124 miljoen kilogram ammoniak bestond. Ruim 87 procent hiervan komt vrij in de landbouw. MOB heeft ook al meerdere succesvolle rechtszaken gevoerd tegen de vergunningen van veehouderijen.

aangevuld door Johan Oppewal
Meer over


Beheer