Doorgaan naar artikel

Milieuorganisaties willen verbod op Gene Drive

Foto: Canva

Foto: Canva

In een open brief aan de Europese Commissie pleiten 78 milieuorganisaties en biologische landbouworganisaties voor een tijdelijk verbod op de nieuwe Gene Drive-technologie.

“Als deze technologie in de vrije natuur wordt toegepast, kan dat een enorme impact hebben op de biodiversiteit”, volgens de ondertekenaars. Dat meldt Vilt.be. De meeste organisaties die de brief hebben ondertekend komen uit België, Duitsland en Frankrijk.

Dominante eigenschappen

Gene Drive, of Gendruk, werkt op basis van Crispr-Cas9 en is een techniek om een bepaalde dominante eigenschap toe te kennen aan bijvoorbeeld muggen of fruitvliegen. Die wordt heel snel doorgegeven aan nakomelingen over generaties heen. “Met deze gentechniek kunnen volledige populaties van bepaalde soorten geherprogrammeerd of zelfs uitgeroeid worden”, stelt het Vlaamse BioForum. “Gene Drive-eigenschappen verspreiden zich immers heel snel binnen één soort.”

Laboratoria

Op dit moment is het gebruik van de techniek enkel beperkt tot laboratoria. De ondertekenaars van de brief vrezen voor de volgens hen ongekende gevolgen als de techniek in de vrije natuur wordt toegepast. Daarom roepen ze de Europese Commissie op om een moratorium op te stellen. Daarnaast vragen ze ook dat Europa een internationaal verbod bepleit tijdens de VN-conferentie over biodiversiteit. Begin dit jaar stemde het Europees Parlement al voor een resolutie voor zo’n moratorium.

Verlies aan biodiversiteit

“Het verlies aan biodiversiteit is één van de grootste uitdagingen van onze tijd”, zegt Mareike Imken van Save Our Seeds, de initiatiefneemster van de ‘Stop Genedrives‘-campagne. “De risico’s van deze nieuwe technologie zijn nog niet wetenschappelijk in kaart gebracht, maar ze zou een enorme impact kunnen hebben op de al beschadigde ecosystemen. Het is onverantwoordelijk om soorten en ecosystemen bloot te stellen aan nog meer risico’s.”

Snel delen

Image
Vilt

Vlaams infocentrum land- en tuinbouw

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin