Doorgaan naar artikel

Minder ammoniak met innovatieve bundeling Lely

Mestrobot van Lely. Het bedrijf introduceert een nieuw systeem dat de uitstoot van ammoniak met 70% vermindert. - Foto: Matthijs verhagen

Mestrobot van Lely. Het bedrijf introduceert een nieuw systeem dat de uitstoot van ammoniak met 70% vermindert. - Foto: Matthijs verhagen

Lely kondigt innovaties voor de melkveehouderij aan. De eerste, de Lely Sphere, is er een die een eind maakt aan drijfmest en in bestaande stallen kan worden ingepast zonder dat daar grote bouwkundige aanpassingen voor nodig zijn.

Roosters dicht leggen met strips met kleine gaatjes erin, de urine loopt de put in en de dikke fractie wordt met een collector-robot afgevoerd. De lucht uit de urinekelder wordt continu afgezogen en gewassen.

Flinke investering

Er blijven drie mestsoorten ‘op maat’ over; twee vloeibare (een stikstofrijke en een kalirijke) en een droge fosfaatrijke meststof. De ammoniakreductie is minstens 70%.

Prima, weer een probleem opgelost. Redelijk jaarkostenneutraal, alleen de investering van rond de € 1.400 per koe is nog wel een puntje van aandacht.

Het goede is dát ze nu gecombineerd worden én dat een financieel sterke partij erin investeert om daar een RAV-erkenning voor te krijgen

Een eind aan drijfmest, ammoniakreductie van minstens 70%, daarnaast drie mestsoorten die elk hun eigen toepassing zullen vinden waardoor de mineralenverliezen flink verkleinen. Klinkt allemaal modern, de term kringlooplandbouw klinkt keer op keer tijdens de presentatie, maar het zijn ieder voor zich al langer bekende technieken en procedés.

Het goede is dát ze nu gecombineerd worden én dat een financieel sterke partij erin investeert om daar een RAV-erkenning voor te krijgen. Dat biedt namelijk soelaas; voor veel bedrijven wordt dit concept vele malen aantrekkelijker dan een investering in emissiearme roosters. Minder mestafzetkosten, minder kunstmestgebruik, minder geur in de stal en gezondere klauwen bij de koeien. Wat wil je nog meer?

Commercieel succes?

Nou, eigenlijk wil je 85% reductie van de ammoniakemissie. Want dat schrijft de provincie Noord-Brabant nu al voor, en waarschijnlijk volgen de andere provincies dat beleid de komende jaren. Die net geen 85% wordt voor Nederlandse omstandigheden de bottleneck of het systeem commercieel echt een succes wordt.

Lees ook: Lely tackelt ammoniak en verbetert grasbenutting

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Robert Bodde

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin