Minder appels en meer peren in EU

De appeloogst valt dit jaar 1% kleiner uit dan de ook al niet grote oogst van vorig jaar. Peren zijn er 12% meer dan vorig jaar, vooral door herstel van de Italiaanse productie.

Dat is donderdagochtend 6 augustus bekendgemaakt door de World Apple and Pear Association op de 54ste jaarlijkse Prognosfruit-conferentie.

De Europese appelproductie 2020 wordt geschat op 10.711.000 ton, dit is 1% minder dan vorig jaar. Ook ligt de appelproductie 4% lager vergeleken met de productie van de afgelopen drie jaar. De verwachting voor de Nederlandse productie in 2020 is dat deze 14% lager zal zijn dan vorig jaar.

EU-productie Elstar kleinste in tien jaar

De geraamde EU-productie van Elstar-appels is 312.000 ton, 51.000 ton minder dan vorig jaar. Dit wordt veroorzaakt door de fors lagere producties in Nederland en Duitsland. De geraamde Elstar-oogst in de EU is de op een na kleinste van de afgelopen tien jaar. In Duitsland is de productie 14 % lager dan vorig jaar. De geraamde productie in Nederland is met 90.000 ton is zelfs de kleinste van de afgelopen tien jaar.

Basis voor succesvol seizoen

Helwig Schwartau, marktanalist van het Duitse marktonderzoeksbureau AMI, noemt de voorspelde appelproductie een goede basis voor een succesvol seizoen. “De voorraden van het afgelopen seizoen zijn zo goed als op en er is weinig druk van de appelproducties van overzee. Ik verwacht dat we het komend seizoen van start kunnen met dezelfde hoge prijzen waarmee we dit seizoen beëindigen.”

Meer peren in EU

De totale productie 2020 van peren wordt geschat op 2.199.000 ton, dit is 12% meer dan vorig jaar. In Nederland is naar verwachting de perenoogst gelijk aan vorig jaar. Na Italië is Nederland de belangrijkste speler in de Europese perenproductie met een aandeel van bijna 17%. België vult de top 3 aan. Zowel in Europa als in Nederland is de Conference-peer het belangrijkste perenras. Voor de Conference-peer wordt in Europa een lichte stijging van de oogst van 4% verwacht. In Nederland zal de productie van Conference nagenoeg gelijk zijn.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.