Minder concurrerende EU-tarwe drukt prijzen

11-01 | |
De notering voor EU-voertarwe op de Rotterdamse graanbeurs staat deze week op € 301 per ton. - Foto: Mark Pasveer
De notering voor EU-voertarwe op de Rotterdamse graanbeurs staat deze week op € 301 per ton. - Foto: Mark Pasveer

Het is vrij rustig op de fysieke graanmarkt. Er gebeurt wel wat meer handel dan rond de afgelopen feestdagen, maar het is nog steeds niet veel.

De verwachting is dat de vraag in februari wat meer gaat aantrekken. Prijzen op de graanmarkt staan historisch gezien heel hoog, maar de top is er wel vanaf. De afgelopen periode zijn de prijzen flink gedaald. De notering voor EU-voertarwe op de Rotterdamse graanbeurs staat deze week op € 301 per ton. Dat is zo’n 16,5% lager begin november werd genoteerd.

Druk op Europese tarweprijzen

Europese tarweprijzen ondervinden druk, mede omdat de internationale concurrentie pittig is. Franse tarwe is te duur om mee te dingen voor de laatste tender die Egypte deze week uitschreef. Meerdere partijen tarwe uit Rusland werden stukken goedkoper aangeboden. Daarnaast is de wisselkoers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar sterker aan het worden, waardoor het lastiger is om EU-tarwe te exporteren.

Wisselkoers euro hersteld

De wisselkoers van de euro daalde afgelopen najaar flink, wat effect had op de grondstoffenmarkt. De euro is ondertussen een stuk hersteld, mede omdat de waarde wel heel fors was gezakt. Maar ook omdat de rente in Europa wordt verder opgehoogd. Dat geeft meer vertrouwen. De inflatie en energieprijzen zijn ook van invloed op de prijsdruk. Daarbij is de oorlog in Oekraïne nog steeds belangrijk. Voor de oorlog kwam 8% van de tarwe op de wereldmarkt vanuit Oekraïne. Komend seizoen wordt het lastig om graan uit Oekraïne te exporteren, omdat de situatie in het land moeilijk is. Er liggen veel (onontplofte) bommen in het land en belangrijke zeehavens en opslagplaatsen zijn flink beschadigd.

Hoge opbrengsten in Australië en India

Voor sommige landen is er een positief verhaal qua afzetmogelijkheden. Australië heeft een recordoogst en India verwacht ook hoge opbrengsten door gunstig weer.

Tegenvallende opbrengsten in Argentinië

In Argentinië worden tegenvallende opbrengsten verwacht door droogte van het derde opeenvolgende weerfenomeen La Niña. Maar het lijkt erop dat het La Niña-effect de komende maanden afzwakt. Dat is gunstig voor de gewassen.

USDA-rapporten

Verder kijkt de markt naar verschillende rapporten die het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) later deze week publiceert. Er wordt verwacht dat het Amerikaanse wintertarweareaal is toegenomen. Waardoor tarweprijzen in de VS begin deze week onder druk stonden.

Prognose: volatiele graanprijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer