Minder dan 100 hectare bouwland verkocht in juni

22-07 | |
Foto: Koos van der Spek
Foto: Koos van der Spek

In juni is minder dan 100 hectare bouwland verhandeld dat voldoet aan de regels die het Kadaster verbindt aan handel in agrarische grond in de vrije markt. Het gevolg daarvan is dat enkele transacties een grote invloed hebben op de maandprijs die het Kadaster berekent.

Vorige maand hebben enkele transacties van bouwland in de IJsselmeerpolders het prijsniveau flink opgedreven. Zo iets er in de Zuidelijke IJsselmeerpolders bijna 10 hectare verhandeld voor rum € 134.000 per hectare. Daarnaast is er 8,5 hectare in de Wieringermeer verkocht voor € 127.500 per ha. Daar staat tegenover dan er in de Groninger Veenkoloniën bijna 40 hectare is verkocht voor net iets meer dan € 70.000 per ha. Het resultaat hiervan is dat de gemiddelde prijs van bouwland ten opzichte van juni met zo’n € 5.000 is gestegen naar bijna € 86.000 per ha.

Aan grasland werd meer dan 300 hectare verhandeld, waarvan alleen al zo’n 130 hectare in Friesland. In de Friese weidestreek is 62,1 ha verkocht voor zo’n € 60.000 per bunder. In Noordelijk Friesland bracht 65 hectare net geen € 49.000 per hectare op. Met name dat laatste remde de prijsontwikkeling van het landelijk gemiddelde. Desondanks komt de maandprijs met zo’n € 61.500 een fractie hoger uit dan in juni.

Daling maandprijs

Hoewel grasland en bouwland dus duurder zijn verkocht, daalde de maandprijs van agrarische grond in juni met een kleine € 1.800 naar € 68.000 per hectare. Deze daling is dan ook het gevolg van het kleinere aandeel bouwland in de totaalsom. Over de maand juli zal de prijs wellicht wel weer iets hoger uitkomen. Dat heeft de ervaring in de afgelopen jaren tenminste wel uitgewezen.

Forse schommelingen gemiddelde maandprijs bouwland

Een kanttekening die daarbij wel moet worden gemaakt is dat de juni-prijs dit jaar zo’n € 10.000 per hectare hoger ligt dan in voorgaande jaren. Dat komt dus met name door de hoge prijs voor bouwland in juni. Sinds de tweede helft van vorig jaar zien we sowieso forse schommelingen in de gemiddelde maandprijs van bouwland. Dat houdt verband met het feit dat enkele transacties een grote invloed kunnen hebben op de uitkomst als er weinig grond wordt verhandeld.

Prijsinformatie over landbouwgrond vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer