Minder investeringen in agritechbedrijven in 2020

04-06 | |
Veel geld is in 2020 gestoken in insectenkweek. - Foto: Koos Groenewold
Veel geld is in 2020 gestoken in insectenkweek. - Foto: Koos Groenewold

In 2020 haalden Europese agrifoodtech start-ups een bedrag van $ 3,3 miljard op. Dat is minder dan een jaar eerder toen het bedrag $ 3,9 miljard was. Ook in Nederland daalde het investeringsbedrag.

Dat blijkt uit het rapport van investeringsfonds AgFunder. De cijfers over 2020 zijn nog niet helemaal compleet. AgFunder verwacht dat er nog deals over 2020 bekend worden. Dan komt het bedrag richting de $ 3,8 miljard. Het totale bedrag wereldwijd dat werd gestoken in agrifoodtech-start-ups wordt geschat op $ 30,5 miljard. Dat is een stijging van 34,5% ten opzichte van 2019.

Nederland op vierde plaats

Nederland maakt een goede beurt in het rapport. Zo staat geschreven: ‘Een enigszins verrassende trend: Nederlandse innovators klommen naar de top van Europa’s alternatieve eiwitrage, waarbij Mosa Meat en The Protein Brewery in 2020 twee van de drie grootste deals in de categorie binnenhaalden.’ Mosa Meat haalde $ 81 miljoen op en de Protein Brewery $ 26 miljoen. Nederland staat met een totaalbedrag van $ 250,6 miljoen (2019: $ 390 miljoen) aan investeringen op de vierde plaats van landen waar het meeste werd geïnvesteerd. Dat is dezelfde plaats als vorig jaar. Nederland volgt na het Verenigd Koninkrijk. Frankrijk en Duitsland.

Volgens AgFunder speelt covid-19 een rol in het lagere investeringsbedrag. Daarnaast stelt het investeringsfonds dat 2020 het begin was van een nieuwe innovatiecyclus. Er waren meer investeringen in vroege stadia van bedrijven. Vooral start-ups in nieuwe landbouwsystemen, innovatief voedsel en die met oplossingen kwamen voor covid-19 haalden geld binnen. 65% van alle deals vond plaats in de zogenoemde ‘seed‘- ofwel vroege beginfase van bedrijven. Deals en toezeggingen in bedrijven die in latere stadia van ontwikkeling zijn, daalden juist, van meer dan $ 1 miljard in 2019 tot $ 223 miljoen vorig jaar.

Meer geld naar landbouwrobots

Er is ook een opvallende verschuiving in op welke plek in de voedselketen geïnvesteerd wordt. Zo stegen de investeringen in de upstream markt met 50%. Hiertoe behoren bijvoorbeeld biotech, landbouwrobots en nieuwe landbouwsystemen. De investeringen in de downstream markt, zoals in restaurants en retail, daalden met 43%.

Het meeste geld, $ 665 miljoen, werd gestoken in de categorie nieuwe landbouwsystemen, met enkele grote deals in insectenkweek, zoals in het Franse Ynsect.

Ondanks de lage basisrente is financiering van bedrijven niet makkelijker geworden. Lees meer over (alternatieve) financiering op de themapagina

KloostermanBeheer