Minder korting op varkens is eerste winst

09-02 | |
Foto Herbert Wiggerman
Foto Herbert Wiggerman

Varkens zijn zwaar. Handelaren merken dat de gemiddelde gewichten soms nog boven de 100 kilo liggen.

Het is iets waar varkenshouders niet blij van worden. Zware varkens vreten meer en dat is bij de huidige hoge voerprijzen niet gunstig. Maar als dat dan ook nog gewichtskorting bij de slacht oplevert, is het dubbel zuur. Zeker als je wel wilt leveren maar er geen plek is. De oorzaak ligt buiten de invloedsfeer van varkenshouder, handelaar en zelfs slachterij: net toen de dip van de feestdagen geweest was en slachterijen weer op stoom kwamen, beperkten coronabesmettingen en quarantaineverplichtingen het aantal handen aan de slachtlijn enorm. Inmiddels keren steeds meer medewerkers terug en stijgt de productie weer, maar is een extra inhaalslag te maken.

Zwaar gevecht op Duitse varkensmarkt

Het zorgt voor een zwaar gevecht op de Duitse varkensmarkt. Daar zijn producenten en slachterijen het grondig oneens over de richting die de markt moet gaan. Producenten hebben zoveel pijn geleden dat de prijs wat hen betreft omhoog moet. Vorig jaar trok de markt ook om deze tijd aan, er moet wat bij. Slachterijen zeggen daar echter totaal geen mogelijkheden voor te zien. Zij schermen al weken met een op handen zijnde prijsverlaging. Een winnaar heeft de strijd nog niet opgeleverd. Het uiteindelijke resultaat van het gevecht is dat ook deze week de Duitse varkensprijs blijft staan waar die stond; op € 1,20 per kilo geslacht gewicht.

Noteringen Nederland

De noteringen in ons land doen precies hetzelfde. Na de Beursprijs en Vion noteren ook de andere slachterijen weer stabiele noteringen. Van Rooi Meat, Westfort en Pali Group blijven staan op € 1,09 per kilo, Compaxo staat een cent lager.

Het aanbod blijft ook de komende weken groot. Dus verlichting lijkt eerst uit het verminderen van de slachtgewichten te moeten komen, de kiloprijzen lijken hun stabiele koers voort te zetten.

Prognose: stabiele prijs.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer