Minder melk geleverd in Duitsland

28-07 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De productie van de Duitse melkveehouderij is in de eerste vijf maanden teruggelopen. Ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar is 1,2% minder melk geleverd aan de zuivelindustrie in Duitsland.

De leverantie daalde daardoor naar 13,7 miljard kilo, gecorrigeerd voor de extra dag in het schrikkeljaar. Dat rapporteert zuivelmarktbureau ZMB aan de hand van de cijfers van de federale landbouw- en voedseldienst, de Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung (BLE). Met name de productie van de Duitse melkveehouderij in oostelijke deelstaten is in de eerste vijf maanden teruggelopen. Daar werd namelijk 2,8% minder geleverd. In de tien westelijke deelstaten zakte de aanvoer 0,8%.

Biologische melkaanvoer

De biomelkaanvoer groeide licht. Het aandeel van dit product binnen het geheel oversteeg voor het eerst de 4%. Veel biologische melkveehouders zitten in de zuidelijke deelstaten Beieren en Baden-Württemberg. Daar is het aandeel krap 8%.

De verwerkende industrie betaalde in juni een prijs van gemiddeld € 0,495 per standaardkilo aan de melkveehouders. Gangbare melk werd afgerekend met € 0,354 per standaardkilo (4% vet, 3,4% eiwit). De prijsontwikkeling tot dusver dit jaar is voor de melkveehouders positief. Begin dit jaar werd duidelijk minder betaald.

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteurBeheer