Doorgaan naar artikel

Minder melk maakt vloeibaar zuivel duurder

Foto: Michel Zoeter premium

Foto: Michel Zoeter

Op de zuivelmarkt verloopt de handel niet eenduidig. Vloeibare producten zijn stabiel of worden duurder, terwijl boter en melkpoeders een andere kant op bewegen.

In de nazomer komt de melkaanvoer op het laagste punt uit, terwijl er meer vraag komt naar vloeibare producten, door bijvoorbeeld de start van de scholen. Dit houdt de prijs van rauwe melk in een stijgende lijn naar ongeveer € 0,44 per kilo. Naar het zuiden van Europa kan dat oplopen naar € 0,50.

Room stijgt in prijs

Door een krappere beschikbaarheid kan de prijs van room na een flinke plus vorige week, deze week nog verder in prijs stijgen tot € 5,60 per kilo. Producenten van boter zijn terughoudend in de productie. Veel pakhuizen zitten vol en daarnaast is grondstof room te duur. De verkoopprijs van boter schommelt rond de € 4.300 per ton.

Een zelfde situatie is aan de eiwitkant te zien. De prijzen van melkpoeder staan flink onder druk. Kopers wachten af en verkopers zien de prijzen elke week zakken. Daarbij is de prijs van mageremelkconcentraat met € 2 per kilo zo hoog, dat het niet loont om te drogen. Nu ligt de prijs van mageremelkpoeder op € 2.200 per ton. En nog is het Europese poeder te duur op de wereldmarkt. Volgende week op de komende editie van GDT verwachten handelaren een verdere prijsdaling van zo’n 4%, waardoor het verschil met Europees poeder verder zal groeien. Ook zijn er geluiden dat de forse prijsdaling van de vorige editie voor een tegenreactie zorgt.

Kaasmarkt stabiel

De kaasmarkt is al tijden een stabiele factor, met hier en daar wat uitzonderingen. Er zijn geluiden dat de leeftijd van jonge Goudse licht oploopt, maar de prijs blijft rond € 3,40 per kilo schommelen. Nog steeds worden geen grote voorraden gemeld. De teruglopende melkaanvoer zorgt er tevens voor dat er minder beschikbaar is voor de productie van kaas. De problemen bij productielocaties van mozzarella lijken opgelost, maar de prijs van het product zakt langzaam.

Prognose: vloeibaar blijft positief, prijsdruk boter en poeders.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Marc Dijkerman

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin