Doorgaan naar artikel

Minder melk, maar meer kaas in Zwitserland

Geüpdatet op:
Zuivel
Nieuws
Foto: Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

De melkproductie in Zwitserland is afgelopen jaar met 1,6 % gedaald naar net geen 3,4 miljard kilo. Het gaat om het laagste niveau sinds 2007.

Toen was nog sprake van een melkquotering. Dat meldt het Zwitserse bureau TSM Treuhand. Het aantal melkveehouders is gedaald met 520 en komt uit op 19.048. Net als in voorgaande jaren stopten vooral melkveebedrijven met een jaarproductie onder de 300.000 kilo melk. Het aantal bedrijven met een hogere productie nam toe.

Zwitserland telde afgelopen jaar 69 bedrijven met een melkproductie boven de 1 miljoen kilo, slechts twee bedrijven meer dan in 2018 en 0,36% van het totaal aantal bedrijven. Het aantal bedrijven met een melkproductie tussen de 500.000 en 1 miljoen kilo melk nam toe met 43 naar 683 (3,6%). De grootste groep bedrijven (35,6%) produceert jaarlijks tussen de 100.000 en 200.000 kilo melk.

Productie kaas naar record

Ondanks de gedaalde melkproductie is de productie van kaas opnieuw gestegen naar recordhoogte. Afgelopen jaar kwam de kaasproductie uit op 195.114 ton. De grootste stijging is zichtbaar bij de productie van Bünder Bergkäse. Deze nam met 13,5% toe naar 994 ton. Le Gruyère is met een volume van 29.818 (+1,8%) de meest geproduceerde kaas in Zwitserland gevolgd door Mozzarella, Emmentaler en Zwitserse Raclettekaas.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin