Doorgaan naar artikel

Minder Nederlandse landbouwgrond in buitenlandse handen

Foto: Herbert Wiggerman premium

Foto: Herbert Wiggerman

In Nederland is 1,4% van de landbouwgrond in buitenlandse handen, 24.600 hectare. In 2016 was dit nog 26.700 hectare.

Het areaal landbouwgrond dat niet in Nederlandse handen is, is de afgelopen jaren afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research (WEcR) in opdracht van het ministerie van landbouw.

Belgen en Duitsers

In Nederland is 1,4% van de landbouwgrond in buitenlandse handen, 24.600 hectare. In 2016 was dit nog 26.700 hectare. De meeste landbouwgrond in buitenlandse eigendom is in handen van Belgen (13.998 hectare) en Duitsers (5.238 hectare). De gronden liggen langs de grens. 2.913 hectare is in bezit van eigenaren uit andere Europese landen.

Het areaal landbouwgrond dat in handen is van Aziaten is de afgelopen vijf jaar afgenomen van 451 naar 208 hectare. Het areaal dat op naam staat van eigenaren uit Zuid- en Midden-Amerika is 20% gedaald en ligt nu op 1.046 hectare. 26 hectare landbouwgrond in Nederland is in Russische handen.

Hoge grondprijzen

Landbouwminister Henk Staghouwer schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de buitenlandse interesse voor Nederlandse landbouwgrond beperkt is. “Dit valt deels te verklaren door de specifieke situatie: er is een krappe markt, waar beschikbare arealen vrijwel direct door lokale spelers worden aangekocht. Daarnaast zijn de grondprijzen in Nederland hoog en gelden er wettelijke kaders voor de agrarische toepassingen van landbouwgrond”, aldus Staghouwer.

Prijsinformatie over landbouwgrond vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin