Doorgaan naar artikel

Minder omzet en volume voor supermarkten in eerste kwartaal

De omzet van supermarkten daalde met 1,6% en het volume nam af met 6,2%. Foto: ANP premium

De omzet van supermarkten daalde met 1,6% en het volume nam af met 6,2%. Foto: ANP

Supermarkten in Nederland maakten in het eerste kwartaal van dit jaar minder omzet dan een jaar eerder.

Ook het volume aan producten dat via dit kanaal werd verkocht daalde. Voor de voedingsspeciaalzaken was er wel groei in volume en omzet. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

De omzet van supermarkten daalde met 1,6% en het volume nam af met 6,2%. Voor de voedingsspeciaalzaken was er een positieve ontwikkeling. De omzet groeide met 5,2% en het volume nam toe met 1,3%. In totaal nam de omzet van winkels in voeding en genotmiddelen af met bijna een procent en daalde het volume met 5,4%.

Speciaalzaken houden consument vast

In het eerste kwartaal van 2021 waren de restaurants gesloten vanwege de coronalockdown. Consumenten waren aangewezen op supermarkten en voedingsspeciaalzaken. Deze laatste groep heeft de consument kunnen vasthouden en realiseerde ook zonder een lockdown groei in volume en omzet.

Omzet voedingsmiddelenindustrie hoger

CBS publiceerde ook cijfers over de industrie in het eerste kwartaal. De industriële branche van voedings- en genotmiddelen maakte 20% meer omzet dan een jaar eerder. De productie nam echter af met 2,6%. In de voedingsmiddelenindustrie daalde de productie met 1,3% en nam de omzet toe met 19,5%. De drankenindustrie zag de productie juist fors groeien met ruim 20% en de omzet nam toe met ruim 27%.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin