Minder onzekerheid zorgt voor plusje bij vrije kuikens

23-09 | |
Foto: Ruud Ploeg
Foto: Ruud Ploeg

Vogelgriep verstoort de slachtplanningen voor vleeskuikens al geruime tijd. Ook deze week is dat niet anders bij vrije kuikens.

De bureaucratische papiermolen rond getroffen Duitse gebieden in de grensregio is zover gevorderd dat er weer kippen van Duitsland naar Nederland en omgekeerd kunnen. Dat haalt een stuk onzekerheid weg; aflevermomenten zijn weer te bepalen. Daardoor normaliseren de planningen weer.
En die rust heeft een positief effect op de markt. De vraag naar kippenvlees is er wel, waardoor slachterijen ook weer bereid zijn kuikens bij te kopen.

Een ander punt dat de kooplust voedt is juist die verstoring van de planningen. Doordat door vogelgriep leveringen van sommige bedrijven noodgedwongen naar voren worden gehaald, ontstaan gaten in de weken waar die eigenlijk op gepland stonden. Daarbij kan de impact per gebied en per slachterij verschillen. Sommige gebieden zijn dichter bevolkt dan andere en in het ene gebied heeft de ene slachterij meer kuikens gecontracteerd, waar een andere slachterij het zwaartepunt elders heeft. Dat maakt dat er momenten zijn waarop de kooplust groeit, en volgende week is zo’n week.

Lees verder onder de grafiek

Notering vrije kuikens Barneveld plust

Dat resulteert erin dat de prijs van vrije kuikens, die vier weken in slaap gesukkeld leek, weer begint te bewegen. De Barneveldse notering stijgt volgende week met € 0,02 naar € 1,21 tot € 1,23 per kilo levend gewicht. De Belgische notering maakt, na de stijging van € 0,02 vorige week, nu juist een pas op de plaats op € 1,28 tot € 1,30 per kilo.

Lees verder onder de grafiek

VCN plust kwart cent bij vrije kuikens

De Belgische contractnotering ABC doet hetzelfde. Ook die komt volgende week niet van zijn plek en blijft staan op € 1,27 per kilo. Naar verwachting zullen de Nederlandse contractnoteringen wel licht plussen door de huidige marktomstandigheden. Niet elke notering wellicht; Jan van Ee boekte deze week juist een cent bij en Clazing zette zijn notering een halve cent omhoog. Wellicht zijn andere slachterijen, die vorige week niet bewogen, dan deze week aan zet. De VCN plust deze week een kwart cent op naar € 1,1425 per kilo en de kans dat die volgende week door stijgt is groot.

Prognose: licht stijgend.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer