Minder overslag in haven Rotterdam, wel meer agribulk

19-02 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De totale goederenoverslag in de Rotterdamse haven is in 2020 met bijna 7% gedaald door corona.

De overslag van agribulkgoederen, zoals veevoergrondstoffen, was een van de weinige stijgers met een toename van bijna 5%. De overslag kende in de tweede helft wel een sterk herstel. Rotterdam blijft met afstand de grootste haven van Europa, meldt het Havenbedrijf Rotterdam. De totale goederenoverslag kwam in 2020 uit op 437 miljoen ton (min 6,9%), het aantal verwerkte containers daalde met 3,9% naar ruim 8,4 miljoen stuks.

Stijging agribulk

De aanvoer van agribulk steeg met 4% naar 9,25 miljoen ton, de afvoer van agribulkgoederen steeg met bijna 13% naar ruim 1 miljoen ton.

De overslag van biomassa verdubbelde ruimschoots. Dat heeft vooral te maken met extra aanvoer voor de Amer9-centrale in Geertruidenberg.

Meer biobrandstoffen

De overslag van de zogenoemde natte massagoederen daalde met ruim 9% naar 192 miljoen ton en dat is altijd nog 44% van de totale overslag. Dat is voor het grootste deel ruwe aardolie en minerale olieproducten. De overslag van overig nat massagoed steeg licht. Binnen deze categorie deed de overslag van biobrandstoffen het ‘erg goed’ volgens het havenbedrijf, vooral biodiesel. De hubfunctie in dit product van de Rotterdamse haven werd hierdoor versterkt.

Brexiteffect

Ook de brexit deed zich gelden in de haven. De zogenoemde RoRo-overslag (Roll on, roll off). Deze categorie kende een flink coronadip in kwartaal 2 en het begin van het derde kwartaal. Deze tak kende een flinke groeispurt vanaf september. Veel bedrijven gingen voorraden inslaan om een verstoring van handelsstromen als gevolg van brexit voor te zijn.

RoRo-lading gaat om auto`s, bouwmaterialen, chemische producten, tractoren en graafmachines. Het is volgens het havenbedrijf dé oplossing voor ‘just in time‘-levering van bijvoorbeeld voedingsmiddelen. De hoge efficiency en bereikbaarheid van de terminals maakt het mogelijk lading tot kort voor vertrek aan te leveren.

Esselink
Wim Esselink RedacteurBeheer