Doorgaan naar artikel

Minder reststromen beschikbaar voor veevoer

Het afleveren van aardappelpersvezels. Nu er minder bier en frites worden geproduceerd, zijn de reststromen uit deze sectoren kleiner. - Foto: Van Assendelft Fotografie

Het afleveren van aardappelpersvezels. Nu er minder bier en frites worden geproduceerd, zijn de reststromen uit deze sectoren kleiner. - Foto: Van Assendelft Fotografie

Veevoerfabrikanten in België zien dat de beschikbaarheid van reststromen lastiger wordt tijdens de coronacrisis. Ook in Nederland worden minder reststromen geproduceerd.

“We zien hier en daar wat vertragingen in de aanvoerketen van grondstoffen, maar er worden nog geen acute problemen vastgesteld. Maar het worden nog uitdagende tijden”, zegt Katrien D’hooghe, directeur van de Belgian Feed Association (BFA) op vilt.be . Vooral de mindere beschikbaarheid van nevenstromen kan de sector parten spelen. Ook maatregelen die in andere landen worden getroffen, kunnen een grote invloed hebben op de aanvoer van grondstoffen.

“Tot nu toe zien we hier en daar wat vertragingen in de aanvoerketen van grondstoffen, maar die zijn wel voorradig”, aldus de BFA-directeur. In de biologische sector is het probleem nijpender. Daar dreigen volgens D’hooghe wel tekorten te ontstaan.

Nevedi: minder bierbostel en aardappelstoomschillen

In Nederland ziet Henk Flipsen, directeur van veevoerfabrikantenvereniging Nevedi, eenzelfde beeld wat betreft de reststromen. “Als er minder bier of frites wordt geproduceerd, is er immers ook minder bierbostel of aardappelstoomschillen. Dus moeten bedrijven op zoek naar alternatieven. Die zijn dan nu iets minder circulair, dat is wel jammer. Voorlopig gaat dat goed, maar bedrijven kijken per dag of per week. Het is alle zeilen bij de mast om de productie te behouden. Want een ding weten we wel zeker: er zijn nu niet minder dieren en die moeten gewoon gevoerd worden.”

Minder nevenstromen uit voedings- en biobrandstoffenproductie

Volgens de Belgische Katrien D’hooghe zijn er voor de gangbare veesectoren nog geen acute problemen, maar ze verwacht dat die er wel kunnen komen. Vooral op vlak van nevenstromen uit de voedings- en biobrandstoffenindustrie kunnen er problemen opduiken.

“We hebben in het verleden sterk ingezet op het verwerken van die reststromen. We verwaarden op jaarbasis bijvoorbeeld 4 miljoen ton aan bietenpulp, aardappelschillen en andere voedselreststromen”, klinkt het bij BFA. “Intussen bereiken ons signalen dat sommige nevenstromen bij de voedingsindustrie teruglopen. En door de historisch lage brandstoffenprijzen en een verminderd brandstofverbruik zien we dat de productie van biobrandstoffen gedaald is, waardoor ook hier minder nevenstromen zijn.”

Prijzen van grondstoffen veevoer ontregeld

Bovendien heeft de coronapandemie de prijzen van de voedergrondstoffen op de wereldmarkt ontregeld. Zo steeg de prijs van tarwe op de Europese Matif-termijnmarkt op negen dagen tijd van € 175 per ton naar € 197 per ton. Ook de prijs van mais steeg sterk. De prijzen voor sojaschroot op de beurs in Chicago stegen in een week tijd met 13%.

Bekijk het verloop van de prijzen via Foodagribusiness.nl/markt

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin