Minder schimmelinfectie plant dankzij bacteriën

Als bacteriën worden gecombineerd, kunnen ze planten beschermen tegen schimmelinfecties.

Dat ontdekten wetenschappers uit Nederland, Brazilië, Colombia en de Verenigde Staten onder leiding van het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research, zo meldt het Vlaams infocentrum voor land- en tuinbouw. De ontdekking maakt de weg vrij naar een meer duurzame productie van gewassen.

Het belangrijkste doel van het samenwerkingsproject was om micro-organismen in de wortels te ontdekken die de plant aanwendt bij een dreigende infectie. Dankzij de DNA-technologie ‘metagenomics’ slaagden de onderzoekers erin om deze organismen in kaart te brengen.

Bescherming tegen Rhizoctonia solani

De wetenschappers testten hun vondst op jonge suikerbietenplanten. Bacteriën in de wortels produceren verschillende stoffen die de wand van schimmelcellen afbreken. Door deze bacteriën te isoleren, te kweken tot ‘hulptroepen’ en toe te dienen aan de jonge plantjes, werd de plant beschermd tegen de schimmel Rhizoctonia solani, die zorgt voor wortelrot bij aardappelen, bonen, tarwe, andijvie en bolgewassen.

Planten die hier worden verbouwd, maar een andere oorsprong kennen, missen hier de beschermende bacteriën in de bodem. “Die zitten niet in het zaad, maar kunnen wel in de bodem geënt worden”, vertelt Victor Carrion van de Leidse universiteit. De onderzoekers hebben aangetoond dat een combinatie van bacteriën een schimmel kunnen onschadelijk maken.

Meer onderzoek nodig

Volgens de wetenschappers is dit nog maar het topje van de ijsberg. “We hebben meer dan 700 onbekende clusters van genen gevonden die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van bijzondere stoffen. Dat is een schat aan eigenschappen, waarvan we de functies nog niet kennen. Meer onderzoek is hard nodig”, klinkt het.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.