Minder spanning sojamarkt door Covid-beleid China

06-12-2022 | |
Soja in Argentinië. In de Zuid-Amerikaanse landen is er een goede opbrengstverwachting. - Foto: Reuters
Soja in Argentinië. In de Zuid-Amerikaanse landen is er een goede opbrengstverwachting. - Foto: Reuters

De internationale prijzen voor soja dalen iets. De prijsindex van de IGC, een maatstaf voor de prijs van sojabonen in de wereld, daalde maandag 5 december naar 297 punten (jaar 2000 = index 100). Een week eerder stond deze index op 304 punten.

Er zijn berichten dat China vanwege de openbare protesten het strenge Covid-beleid gaat versoepelen. Het maakt de markt minder gespannen. Daarnaast heeft de Verenigde Staten deze week 130.000 ton sojabonen aan China verkocht.

Verder vooruitkijkend naar de sojamarkt wordt in de Zuid-Amerikaanse landen een goede oogst verwacht. Al is het behoorlijk droog in Argentinië, wat ongunstig is. Eind deze week gaat het naar verwachting in het noorden van Argentinië regenen, dat zal helaas niet voldoende zijn.

Minder neerslag dan verwacht

Cepea, het economisch onderzoekscentrum van de universiteit van São Paulo, meldde eind vorige week dat de neerslag in Zuid- en Centraalwest Brazilië minder is dan verwacht. In Brazilië is de schatting dat de sojaoogst uitkomt op een record van 152 miljoen ton voor seizoen 2022-’23, blijkt uit het laatste Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA).

Ter vergelijking: in 2021-’22 oogstte Brazilië 127 miljoen ton sojabonen. Het volgende Wasde-rapport verschijnt eind deze week. Het Franse marktbureau Agritel ging begin deze week uit van een iets kleinere Braziliaanse sojaoogst; zo’n 150 miljoen ton.

Vertraging inzaaien Argentinië

In Argentinië viel nog minder regen dan in Brazilië, waardoor inzaaiwerk vertraging oploopt. Volgens de Argentijnse graanraad, Bolas de Cereales, was op 24 november net geen 20% van het Argentijnse soja areaal ingezaaid. Een jaar eerder in dezelfde periode was dat 40%.

Prognose: volatiele prijzen oliezaden.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer