Minder suiker India weinig invloed op prijs

12-11-2019 | |
Foto: ANP - Foto: "Sajjad Hussain"
Foto: ANP

De productie van rietsuiker in India wordt door verschillende analisten geschat onder 27 miljoen ton.

Dat is bijna 20% minder dan de recordoogst van 2018-’19 (33,2 miljoen ton). De tegenvallende oogstopbrengst in India heeft een breder effect op suiker op de wereldmarkt. Het zal helpen om de grote voorraden suiker in de wereld te doen slinken. Tot dusver heeft de lagere opbrengst weinig invloed op de suikerprijs. Er blijft prijsdruk op suiker bestaan. Met name op de langere termijn wordt meer suiker in de wereld verwacht. En dat terwijl de voorraden in de wereld al groot zijn.

Grotere Braziliaanse suikerproductie

De Braziliaanse suikerrietproductie kan voor seizoen 2020-’21 toenemen. De verwachting is dat de productie van rietsuiker kan stijgen naar 29 miljoen ton. Ter vergelijking: dit seizoen wordt een productie van 25,8 miljoen ton verwacht. Daar staat tegenover dat de productie van ethanol licht daalt. De verhouding suiker/ethanol blijft vrijwel onveranderd.

Prijs schommelt

De prijs van suiker beweegt op een iets hoger niveau dan de eerste helft van september. De suikerprijs steeg in oktober iets doordat het aanbod suiker vanuit Brazilië wat krapper was. Sindsdien schommelt de suikerprijs grofweg tussen $ 330 en $ 350 per ton voor het eerst aflopende contract (december) op de termijnmarkt in Londen.

Prognose: aanhoudende prijsdruk.

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer