Minder tarwe verwerkt in Duits mengvoer

29-04 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De Duitse mengvoerfabrikanten hebben in de eerste acht maanden van het lopende boekjaar 12,6% minder tarwe verwerkt in mengvoer.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse ministerie van landbouw BLE. Van juli 2020 tot en met februari 2021 is in Duitsland iets meer dan 2,75 miljoen ton tarwe gebruikt voor de productie van mengvoer. In dezelfde periode van vorig seizoen was dat 3,15 miljoen ton, aldus een overzicht van BLE op basis van de cijfers van bedrijven die maandelijks hun opgaves doen. Cijfers van kleine bedrijven die jaarlijks hun opgave doen komen later, maar die hoeveelheid blijft beperkt tot zo’n 20.000 ton tarwe op jaarbasis.

In plaats van duurdere tarwe hebben de mengvoerfabrikanten vooral meer rogge, haver en triticale verwerkt in het krachtvoer. De hoeveelheid rogge in de brokken is bijna 50% groter dan een jaar geleden. Bij haver en triticale liggen de groeipercentages op zo’n 17 en 18%.

Meer gerst gebruikt

Ook is er meer gerst in het voer gebruikt. Dat was vooral in de eerste maanden zo. In februari zakte het aandeel gerst binnen de graancomponent in mengvoer naar 22,7%, daarvoor was dat rond de 23,5%. Het aandeel tarwe schommelt dit seizoen rond de 34,3%. Vorig jaar was dat in dezelfde periode 39,6%.

Totale mengvoerproductie stabiel

De totale mengvoerproductie in de periode van juli 2020 tot en met februari 2021 lag op hetzelfde niveau als een jaar eerder. Wel werd er meer varkensbrok geproduceerd; +3,1% naar ruim 6,6 miljoen ton. Bij rundveevoer zakte de productie met 3,7% tot iets minder dan 4,45 miljoen ton.

Voor vleeskuikens is in deze periode 2,7 miljoen ton bereid en dat is 2,5% minder dan een jaar geleden. De productie van legmeel is daarentegen met 3% opgevoerd en komt op ruim 1,5 miljoen ton.

Ramaker
John Ramaker Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.