Doorgaan naar artikel

Minder trekkers, omzet en winst voor Agco

Foto: Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

Agco, het moederbedrijf van onder andere Fendt en Massey Ferguson, verkocht vorig jaar minder trekkers en combines in West-Europa dan het jaar ervoor.

Ook maakte het bedrijf over de hele linie minder omzet en de winst daalde. Dat blijkt uit de financiële resultaten over het vierde kwartaal van 2019 die het bedrijf donderdag publiceerde.

De omzet van trekkers in West-Europa daalde met 2% en die van combines met 18%. Agco wijt de daling aan lagere graan- en melkprijzen en hogere inputkosten voor melkveebedrijven, waardoor boerenbedrijven het aanschaffen van een trekker uitstelden. De daling in West-Europa werd deels tenietgedaan door groei in Frankrijk, Finland en Spanje. Agco verwacht dat de vraag in 2020 redelijk zwak blijft in Europa.

Graan- en eiwithandel

Over 2019 daalde de totale omzet met 3,3% naar $ 9,04 miljard. De winst daalde met 56% naar $ 125,2 miljoen. Onder andere een geboekte waardevermindering van $ 174 miljoen met betrekking tot de graan- en eiwithandel in Europa had impact op de winst in het laatste kwartaal. Onder de streep stond voor het kwartaal -$ 88 miljoen in de boeken, tegenover een winst van $ 98,7 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder.

Beheer
WP Admin