Minder varkens in Duitsland zorgt voor plus op de prijs

Slachtlijn in een Duitse varkensslachterij. - Foto: ANP
Slachtlijn in een Duitse varkensslachterij. - Foto: ANP

Hoewel de vleesmarkt nog altijd lauw is, stijgt de varkensprijs. Vooral in Duitsland resulteren problemen van de afgelopen tijd in een geringer aanbod. De Nederlandse varkensprijs beweegt mee omhoog.

Door Hemelvaart viel vorige week één of op sommige bedrijven zelfs twee werkdagen uit. Deze week is een volle werkweek, maar volgende week is weer een dag korter door Pinksteren. Het zijn niet de ideale weken om vlees te verkopen. Daar komt nog bij dat het weer ook niet echt meewerkt. Dit voorjaar is het lang koud en nat en dat is geen weer waarop massaal wordt gebarbecued. Dat drukt ook de stemming op de vleesmarkt.

Maar het is niet alleen de vraag die op de markt de prijs bepaalt. Ook het aanbod is een belangrijke factor. Nederlandse slachterijen zeggen over voldoende varkens te beschikken. Maar dat kan over een aantal weken anders zijn, als na Pinksteren bij volle werkweken flink aan de varkens getrokken wordt en het aanbod afneemt.

Overaanbod op Duitse varkensmarkt voorbij

Dat laatste speelt nu al in Duitsland. Waar daar enige tijd geleden de kleinste rimpeling bij de slachtingen al overaanbod veroorzaakte, wordt er nu zelfs in korte weken al vlot aan de varkens getrokken. Volgens varkenshoudersvakbond ISN zoeken slachterijen ook voor volgende week, waarin de Pinkstermaandag ontbreekt, actief naar varkens.

Nu worden volgens ISN de gevolgen van de maandenlange varkensfiles voelbaar. Boeren hebben hun bedrijfsvoering aangepast en daardoor komen er minder varkens op de markt. Ondanks dat de vleesverkopen niet echt aantrekken, wordt er toch meer gestreden om beschikbare dieren. Ook Nederlandse varkenshandelaren merken dat de interesse van Duitse slachterijen voor hun dieren weer terugkomt.

Dalende slachtgewichten geven slinkend aanbod aan

Vooral in Duitsland slinkt het aanbod van slachtrijpe varkens merkbaar. Dat is terug te zien in de slachtgewichten. Die zijn flink gedaald. In de laatste weken is er bijna een kilo afgegaan. En met 97,4 kilo is het gemiddelde slachtgewicht 2,6 kilo lager dan rond de jaarwisseling. Daarmee is het slachtgewicht weer bijna op het niveau van vorig jaar rond deze tijd. Het slachtgewicht in Nederland ligt nog duidelijk hoger dan in Duitsland; gemiddeld op 99,6 kilo. Maar ook dat is duidelijk lager dan het geweest is; de eerste drie maanden van dit jaar bewoog dit getal zich rond de 102 kilo.

Duitse varkensprijs stijgt

Minder aanbod betekent niet alleen dat Duitse slachterijen meer moeite moeten doen om voldoende varkens bij elkaar te krijgen, ze moeten er ook dieper voor in de buidel tasten. De Duitse varkensprijs steeg vorige week 4 cent naar € 1,46 per kilo geslacht gewicht. En op de vrije markt worden veel hogere bedragen geboden.

Ondanks die prijsstijging van de VEZG liep de voorsprong van de gemiddelde veilingprijs van varkensbeurs Teleporc vorige week op naar € 0,14 per kilo. En waar een verschil van een stuiver gelijk staat aan een stabiele markt, voedt dat de verwachting dat er flinke stuwkracht in de Duitse varkensmarkt zit. Maar ook daar is de maximale rek van het elastiek bereikt. Op de dinsdagveiling deze week werd nog een centje vooruitgang geboekt, wat de gemiddelde veilingprijs op € 1,61 per kilo brengt. Maar dat was ook ongeveer het maximum waarop de meeste partijen bleven steken.

Evengoed zit er ook deze week naar alle waarschijnlijkheid nog een plusje op de Duitse varkensmarkt in het vat. Een ontwikkeling waar Nederlandse slachterijen niet aan voorbij komen. Ook in ons land stijgt de prijs. Vleesconcern Vion verhoogt zijn varkensprijs met 5 cent naar € 1,68 per kilo geslacht gewicht. Dat komt overeen met een plus van 4,6 cent naar € 1,541 exclusief btw. Dat is hetzelfde niveau als de DCA Beursprijs 2.0. Die plust voor de derde week op rij, dit keer met 5 cent naar € 1,54 per kilo geslacht gewicht. Naar verwachting zullen woensdag ook de andere Nederlandse noteringen plussen laten zien.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.