Minder varkens, maar toch volle vrieshuizen

20-10 | |
Het varkensaanbod krimpt in Duitsland, maar onvoldoende voor prijsherstel. - Foto: Tönnies Fleisch
Het varkensaanbod krimpt in Duitsland, maar onvoldoende voor prijsherstel. - Foto: Tönnies Fleisch

In de Duitse vrieshuizen lag afgelopen augustus 225.000 ton varkensvlees opgeslagen. Een enorm volume.

De hoeveelheid is eens zoveel als de voorraad in augustus 2019, toen de varkensmarkt floreerde. De volle pakhuizen zijn het gevolg van slechte vraag naar varkensvlees, schrijft de Duitse belangenbehartiger ISN in haar rondzendbrief van deze maand.

Corona gaf eerste zet

De vraag naar varkensvlees raakte sinds het begin van de coronapandemie in het slop. Ruim een jaar geleden kwam daar de Afrikaanse varkenspest (AVP) bij. Doordat minder varkensvlees wordt gevraagd door de horeca en foodservice en Duitsland door de AVP naar enkele landen niet mag exporteren is de vraag naar varkensvlees op een dieptepunt geraakt, schrijft de ISN. Daar komt nog bij dat afgelopen zomer geen super grillzomer was.

Aanbod blijft te groot

Hoewel de Duitse varkenssector anticipeerde op de teruglopende vraag, is het aanbod nog steeds te groot en geeft dat prijsdruk in Duitsland, maar ook elders in Europa. In Nederland staat de varkensprijs ook zwaar onder druk. In mei werd in Duitsland een krimp van de zeugenstapel gemeten van 7,8%, tot 1,6 miljoen dieren. Dit zet door, want afgelopen weken zijn in Duitsland 20% meer zeugen geslacht dan gemiddeld. Sommige zeugenslachters werken met wachtlijsten, schrijft de ISN.

Minder biggen

Naast minder binnenlandse productie importeert Duitsland ook minder biggen. In de eerste helft van 2021 zijn 800.000 biggen minder ingevoerd, een daling van 15,3%. Alles bij elkaar leidt dit ertoe dat het aanbod slachtvarkens op het laagste niveau zit sinds 2007. De ISN schat dat Duitse slachterijen dit jaar 51,5 miljoen varkens aan de haak krijgen. Tien jaar geleden schurkte dat aantal tegen de 60 miljoen.

Prijsdruk tot ver buiten Duitsland

Door de tegenvallende vraag naar varkensvlees door China kampen veel Europese landen met afzetproblemen van varkensvlees, constateert de ISN. Spanje, Denemarken, Frankrijk en Nederland zijn genoodzaakt een groter deel van hun productie in de EU af te zetten omdat China sinds afgelopen juni veel minder importeert. Dit leidt in heel Europa tot prijsdruk. Uit cijfers van de EU blijkt tevens dat mondiaal sprake is van prijsdruk op de varkensmarkt.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van Dooren
Kees van Dooren RedacteurBeheer