Minder varkensvleesverkoop in Frankrijk door hoge prijs

10-02-2020 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De hogere winkelprijzen voor varkensvlees leiden tot een versnelling van de daling van de verkopen daarvan, stelt het Franse Institut du Porc.

In de afgelopen drie jaar zijn de verkopen met 8% gedaald, terwijl die daling in november is opgelopen tot ruim 4% in één maand tijd.

Vooral verse vleesproducten als schnitzels en karbonade zijn in Frankrijk minder in trek. In november werden 10% minder schnitzels verkocht. Ook bij vleeswaren is sprake van een dalende afzet. Andere bewerkte producten zoals worstjes of voorbereid barbecuevlees lijken de dans nog te ontspringen. ‘’De consument wil minder, maar dan wel betere producten eten,” zegt het Institut du Porc.

De consument wil minder, maar dan wel betere producten eten

Vlees duur door marktomstandigheden

Dat varkensvlees duurder is, wordt in de eerste plaats veroorzaakt door de ‘buitengewone’ marktomstandigheden vanwege de uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP) in China, andere landen in Azië, maar ook in Europa.

Franse wetgeving

Daarnaast speelt in Frankrijk ook de vorig jaar ingevoerde wet op de verkopen van levensmiddelen een belangrijke rol. Die wet legt vooral aanbiedingen van en kortingsacties met voedingswaren aan banden. Uit onderzoek blijkt dat de verkopen van producten die in de aanbieding waren daarmee een geringere rol speelt in de totale omzet aan levensmiddelen dan in het recente verleden, haalt het instituut voor de varkenssector aan.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer