Minder verlies in suikerdivisie Südzucker

20-05-2022 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Het Duitse agriconcern Südzucker wist het verlies in zijn suikerdivisie vorig jaar te verminderen.

In 2020 bedroeg het resultaat nog -€ 128 miljoen, in boekjaar 2021-’22 was het verlies afgenomen naar -€ 21 miljoen. Desondanks werd de doelstelling van een positief bedrijfsresultaat niet behaald door hogere productiekosten door hogere grondstof-, energie- en verpakkingsprijzen. In totaal verwerkte het bedrijf bijna 28 miljoen ton suikerbieten (2020: 24 miljoen ton). De totale suikerproductie uit bieten en raffinage steeg tot 4,4 miljoen ton, tegenover 3,7 miljoen ton een jaar eerder.

Stijgende ethanolprijzen

In het zetmeelsegment werden de aanzienlijk hogere grondstof- en energiekosten meer dan tenietgedaan door omzet- en volumegroei. Vooral de stijgende ethanolprijzen hadden een positief effect, met name in de tweede helft van 2021. Het bedrijfsresultaat nam hier toe van € 45 miljoen tot € 57 miljoen.

Eerder maakte Südzucker al voorlopige jaarresultaten bekend. De totale omzet nam toe en ook de operationele winst en nettowinst groeiden. De omzet nam met € 920 miljoen toe tot € 7,6 miljard, met een ebitda (winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en afboekingen) van € 692 miljoen en een winst van € 332 miljoen.

Südzucker is suikerbietenverwerker en producent van ethanol. Daarnaast heeft het een segment met voedingsmiddelen zoals diepvriespizza’s en andere bakproducten, op de markt. Ook een zetmeelsegment en een segment fruitpreparaten behoren tot het bedrijf.

Kloosterman


Beheer