Minder vlotte EU-uitvoer drukt tarweprijs

De tarweprijzen daalden op de termijnmarkt in Parijs op dinsdag 15 september iets.

De export van EU-tarwe loopt minder vlot en dat zorgt voor prijsdruk. De maaltarwenotering voor het december-contract stond dinsdag 15 september op € 186,75 per ton. Dat is € 2 lager dan de voorgaande handelsdag. De handelsweek begon na het weekend nog met vrijwel stabiele prijzen voor het eerstaflopende tarwecontract, mede omdat de Franse tarweoogst voor 2020 naar beneden is bijgesteld met 0,2 miljoen ton naar 29,5 miljoen ton.

De Europese Unie heeft vanaf 1 juli tot en met 13 september 3,6 miljoen ton tarwe uitgevoerd. Dat is 42% minder dan in dezelfde periode een jaar geleden. Egypte heeft deze week een nieuwe aanbesteding voor 55.000 tot 60.000 ton tarwe geplaatst voor verzending tussen 10 en 20 november. Amerikaanse tarwe is niet concurrerend genoeg voor de wereldhandel.

Gerst verkoopt redelijk

De afzet van EU-gerst ligt met 1,7 miljoen ton 9% onder het niveau van een jaar geleden. De prijs van gerst is vrij stabiel en zit redelijk onder de tarwenotering. Gerst wordt redelijk goed gevraagd, ook als vervanger van mais, waarvan de prijzen relatief hoog zijn.

Maisprijs stijgt

De notering van mais op de termijnmarkt in Chicago blijft stijgen. De maisprijs maakt vanaf begin september een opwaartse beweging mede door goede vraag vanuit China. Maar ook een lagere oogstopbrengst in de Verenigde Staten stuwt de maisprijs. De maisoogst in de VS verloopt vlot. Op 13 september was 5% van de Amerikaanse maisoogst gedaan. Dat is 3% meer dan een jaar geleden in dezelfde periode.

Prognose: herstel tarweprijs.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.