Doorgaan naar artikel

Minder voedsel weg gegooid tijdens corona

Foto: Canva

Foto: Canva

Een kwart van de huishoudens gooit minder voedsel weg dan voor de coronacrisis. Vooral verse groenten, vers fruit en maaltijdresten werden minder verspild.

Dat blijkt uit een representatieve steekproef die Wageningen Food & Biobased Research uitvoerde. Een meerderheid van de respondenten, ongeveer 70% is niet meer of minder eten gaan weggooien. De onderzoekers voerden het onderzoek uit tussen 8 en 17 mei 2020.

Minder impulsaankopen

Een groot deel van de respondenten (40%) gaf aan minder vaak boodschappen te doen en aankopen te verspreiden. Mensen bezoeken niet alleen de supermarkt, maar ook boerderijwinkels (+15%), de markt (+15%), online (+12%) en lokale winkels (+12%). 26% van de ondervraagden maakt vaker gebruik van een boodschappenlijstje en bijna een derde laat zich minder verleiden tot impulsaankopen. Ongeveer een derde legt een grotere voorraad aan en ongeveer een kwart kocht meer lang houdbare producten en vers fruit dan voor de coronacrisis.

Meer bewust

Uit het onderzoek blijkt dat een deel van de respondenten nu vaker kookt, nieuwe recepten uitprobeert en meer tijd aan koken besteed per maaltijd. Bijna een kwart geeft aan minder maaltijdresten te hebben. Bijna 20% geeft aan dat ze zich meer bewust zijn van de hoeveelheid voedsel die in hun huishouden wordt weggegooid. Er wordt ook meer aandacht besteed aan de THT- en TGT-datum.

Een belangrijke veroorzaker van voedselverspilling is onverwachte omstandigheden, aldus de onderzoekers. Volgens een derde van de respondenten komen die minder vaak voor.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin