Minder vollegrondsgroente geteeld in Duitsland

06-01-2021 | |
Foto: Fotostudio Wick Natzijl
Foto: Fotostudio Wick Natzijl

Het aanbod aan vollegrondsgroenten (inclusief asperges en aardbeien) uit de binnenlandse teelt in Duitsland was in 2020 kleiner dan in het jaar daarvoor.

Dat valt op te maken uit voorlopige cijfers van het Statistische Bundesamt (Destatis). Volgens een analyse van landbouwmarktbureau AMI in Bonn zijn daarvoor diverse oorzaken aan te wijzen, waaronder een kleiner areaal en (opnieuw) de droogte in vooral het noorden en oosten van het land.

Oost-Europese oogstkrachten

Ook de krappe beschikbaarheid van Oost-Europese oogstkrachten in verband met de coronapandemie speelde een rol. De pandemie en de daarmee samenhangende restricties zorgden tevens voor hogere productiekosten, aldus AMI-tuinbouwanalist Michael Koch. De vraag van de consument blijft volgens zijn inschatting op peil en heeft zich permanent op een hoog niveau gevestigd.

Oogstvolume geen dieptepunt

Het oogstvolume wordt door Destatis geschat op 3,56 miljoen ton tegen 3,71 miljoen ton in 2019. Het oogstvolume van 2020 is overigens over een reeks van jaren bekeken geen dieptepunt. De daling doet zich voor vanaf een relatief hoog niveau. Het areaal wordt becijferd op 124.000 hectare. Dat is 3.000 hectare minder dan in 2019.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteurBeheer