Doorgaan naar artikel

Minder voorschot voor energie-intensief mkb door dalende prijzen

energie-intensief mkb

Sinds het kabinet deze zogeheten TEK-regeling aankondigde, is de situatie op de energiemarkt evenwel veranderd. Foto: ANP

Bedrijven die relatief veel energie verbruiken en een tegemoetkoming aanvragen voor de sterk gestegen kosten, krijgen minder voorschot dan eerder is gemeld.

Het kabinet wil zo voorkomen dat zij veel geld moeten terugbetalen nu de prijzen van gas en elektriciteit naar verwachting dit jaar zullen dalen. Ondernemers moeten zelf een minimumprijs blijven betalen voor stroom en gas. Daarboven springt de overheid bij, tot een bepaald maximum. De voorschotten zouden tot dusver gebaseerd zijn op 50% van het verschil tussen die twee vooraf vastgestelde prijzen. De daadwerkelijke prijsontwikkeling bepaalt het uiteindelijke subsidiebedrag waar ondernemers recht op hebben.

Situatie op de energiemarkt veranderd

Sinds het kabinet deze zogeheten TEK-regeling aankondigde, is de situatie op de energiemarkt evenwel veranderd. Centraal Planbureau (CPB) voorspelt nu dat de prijzen dit jaar veel sterker zullen dalen dan in november 2022 werd verwacht. Daardoor zullen de daadwerkelijke prijzen naar verwachting fors lager liggen dan de eerder vastgestelde maximumprijzen.

Om te voorkomen dat ondernemers met hoge terugvorderingen te maken krijgen, verlaagt het kabinet het voorschotpercentage van 50 naar 35. Volgens het ministerie van Economische Zaken biedt dat percentage op korte termijn voldoende compensatie voor ondernemers, ook als de prijzen in de loop van het jaar toch stijgen.

Beroep doen op de TEK

Bedrijven die een beroep willen doen op de TEK, kunnen vanaf dinsdag aankloppen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De regeling biedt ondersteuning voor de periode van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023. Het loket sluit op 2 oktober.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin